12. Boudewijn Poelmann

Oprichter Nationale Postcode Loterij (1949)

Vorig jaar verdween hij ineens uit de Duurzame 100, maar hij is terug op een riante positie. De jury prijst Boudewijn Poelmann vooral vanwege zijn daadkracht en de impact van zijn organisatie, de Nationale Postcode Loterij.

Hij eindigde als tweede op dit belangrijke criterium. Poelmann richtte in 1989 de Nationale Postcode Loterij op. Hij geldt als de meest invloedrijke persoon in de Nederlandse filantropie. Op de World Charity Index 2013 is de Post Code Loterij gestegen van de 3de naar de 2de plek als grootste private donor ter wereld. Alleen Bill Gates (Microsoft) staat nog hoger. Vijftig procent van de bruto-omzet van de Nationale Postcode Loterij komt ten goede aan organisaties werkzaam op het gebied van ontwikkelings-samenwerking, mensenrechten, natuurbehoud en milieu-bescherming. Poelmann is in mei 2014 uitgeroepen tot één van de World's Top 25 Eco-Innovators (16de plaats) van het Amerikaanse Fortune Magazine. De lijst rangschikt personen uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid die grote inzet hebben getoond in het tegengaan van klimaatverandering.

Boudewijn Poelmann, die zichzelf graag typeert als een 'naïeve positivo', hoopt dat ooit alle Nederlanders in een duurzaam huis wonen dat wat energie betreft volledig zelfvoorzienend is. "Technisch kan het al, maar de overheid kan dit niet alleen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden