12-12-2012: Tijd voor trouwen, twitteren en The Hobbit

Babette en Aart Jan geven elkaar om precies 12 over 12 op 12 december het jawoord in de Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht.Beeld ANP

12 december 2012, een hoogtepunt voor veel mensen: stellen die vandaag om 12:12 uur in het huwelijksbootje stapten, kinderen die hun twaalfde verjaardag vieren, twitteraars die hun speciale ervaringen tweeten en niet te vergeten de grote schare Lord of the Rings- fans die naar de première van The Hobbit gingen.

Huwelijken
Het is vandaag vooral de dag van de huwelijken, het is namelijk de laatste dag dat stellen op een datum kunnen trouwen waarop de dag, maand en jaar hetzelfde cijfer hebben. In Nederland zijn vanmiddag 12 stellen in 12 provincies om precies 12.12 getrouwd. De gelukkige paren zijn allemaal klanten bij de voedselbank en mochten daarom voor helemaal niets huwen. Benieuwd naar de stellen? Via de hashtag #vierdeliefde zijn alle ontwikkelingen en foto's rondom actie te volgen.

Ondanks de bijzondere datum worden er vandaag geen trouwrecords verbroken. Er wordt wel vaker dan gemiddeld getrouwd, maar data als 07-07-07 en 08-08-08 waren meer in trek. Het jaargetijde is de meest waarschijnlijke oorzaak. 'Er zullen heus wel meer mensen trouwen omdat ze dat graag op een bijzondere dag doen. Ze hebben tegenwoordig ook de tijd om een leuke datum uit te zoeken, vroeger trouwden mensen sneller. Maar de winter is niet zo geschikt voor huwelijken, al vormen januari en februari echt het laagseizoen. Het liefst trouwt men in de periode net voor of na de zomervakantie, omdat de kans op mooi weer dan groter is, vertelt Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan het Reformatorisch Dagblad.

Maleisische stellen
Niet alleen in Nederland wordt er vandaag heel wat afgetrouwd. In Maleisië zijn 300 stellen tegelijkertijd in Kuala Lumpur in de echt verbonden. Veel Aziaten geloven dat een trouwdatum met drie dezelfde cijfers een garantie voor succes is. Bekijk hier de fotospecial.

Jarigen
Voor mensen die vandaag jarig zijn is het ook een speciale dag. Helemaal voor wie vandaag twaalf jaar oud wordt. Meer dan 600 Nederlandse kinderen zijn twaalf jaar geleden, op 12-12-2000, geboren. 312 meisjes en 336 jongens, in totaal dus 648 kinderen. Het Jeugdjournaal besteedde vanochtend daarom speciaal aandacht aan de jarige jobjes.

Twitter
Anderen delen hun 12-12-12 ervaringen massaal via Twitter. De een stuurt foto's van wat hij om 12.12 deed, de ander overwint hoogtevrees, mensen feliciteren elkaar met verjaardagen en huwelijken en weer anderen wachten het einde van de wereld af. Of toch niet? Ronald Plasterk zat vanochtend in spanning te wachten op 12:12 uur.

Het 'einde van de wereld' is aan Femke Halsema weer eens voorbij gegaan.

12-12-1912
Wereldwijd besteden media vandaag aandacht aan de bijzondere datum, maar dit is zeker geen nieuw verschijnsel. 100 jaar geleden had de New York Times namelijk ook al aandacht voor 12-12-12. In een artikel uit 1912 roept de schrijver mensen op om vooral veel brieven te gaan schrijven, waarbij de datum het belangrijkste is. Want ja, het is natuurlijk een eenmalige kans.

Hobbitpremière
Verder konden fans van Lord of the Rings vannacht hun hart ophalen. De nieuwste film van regisseur Peter Jackson, The Hobbit: An Unexpected Journey, ging om precies 12 voor 12 middernacht in Nederland in première.

Bekijk hieronder de trailer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden