12/04/07 - Een zevendedagadventist kan geen partij leiden, vindt ’t Hart

’Belachelijk’ vindt theoloog Hans Bouma de aanval van Maarten ’t Hart op de leiding van de Partij voor de Dieren. „Thieme is geen missionaris.”

Lodewijk Dros

Maarten ’t Hart wil dat Marianne Thieme en Nico Koffeman vertrekken als Tweede, respectievelijk aanstaand Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Reden: ze zijn zevendedagsadventist. Hun kerkgenootschap (’t Hart: ’religieuze sekte’) houdt er zulke ’lugubere’ ideeën op na, dat ze de partij waar ’t Hart lijstduwer van is, niet kunnen leiden. Dat stelde ’t Hart op Paasmorgen in het radioprogramma Vroege Vogels.

’Belachelijk’, reageert Hans Bouma over de aanval van ’t Hart. De protestantse theoloog en dichter is lid van de Partij voor de Dieren en was óók lijstduwer, in de provincie Overijssel. „Ik volg Thieme al vrij lang, ze is inderdaad zevendedagsadventist, maar ze is geen missionaris. Haar enige missie is het dier aan rechten te helpen.”

Bouma verklaart ’t Harts oproep aan Thieme om op te stappen – en aan senator Koffeman – uit de ’merkwaardige relatie die ’t Hart heeft tot het verschijnsel godsdienst’.

Ja, zegt Bouma, zevendedagsadventisten verwachten doorgaans de ’spoedige wederkomst van Christus’, het einde der tijden.

’t Hart vindt deze gelovigen daarom ’bij uitstek ongeschikt om een partij te leiden’ – want over welke toekomst zou je je dan nog druk maken?

Bouma: „Ik heb helemaal niet de indruk dat Thieme gefixeerd is door die verwachting. Wat je wel ziet bij zevendedagsadventisten is dat ze, met de wederkomst in het achterhoofd, een staat van zuiverheid nastreven. Geen vlees, geen drank. Is dat slecht? En als dat leidt tot het engagement van Thieme, dan is dat toch prachtig?”

De Partij voor de Dieren kent een vreemde mix van aanhangers. Maarten ’t Hart en Rudy (’Hoger honing’) Kousbroek zijn lijstduwers en auteurs die van de bestrijding van religie dagwerk maken. Bouma is predikant, Thieme en Koffeman horen bij de orthodox-protestantse zevendedagsadventisten. Bouma: „Dat valt mij ook op: dat die grote extremen een coalitie vormen, waarbij ook nog eens links en rechts samen optrekken vóór het dier.”

Onze partij, zegt bestuurslid Lieke Keller, „houdt zich niet bezig met het ontstaan van het leven” – een passage over de evolutie is door Thieme uit het Europees verkiezingsprogramma gehaald. Dat zou met haar geloofsovertuiging te maken hebben, oordeelden critici. Dat bestrijdt Keller: „We zijn een seculiere partij. Die zich ook niet bezighoudt met waar de wereld naartoe gaat” – de verwachting van Christus’ spoedige wederkomst speelt dus geen rol, aldus Keller. „Wij bemoeien ons slechts met de zwaksten in de samenleving, de dieren. Dat is het overstijgende belang.”

Keller zegt het te ’betreuren’ dat Maarten ’t Hart „geen respect opbrengt voor de privéopvatting van Thieme.” Er komen voorlopig geen verkiezingen aan, ’dus het speelt niet, maar ik kan me voorstellen dat een lijstduwer als ’t Hart geen lijstduwer meer wil zijn’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden