12.000 extra AED’s scheelt jaarlijks honderden mensenlevens

Een automatische externe defibrillator (AED), een draagbaar toestel dat gebruikt wordt bij het reanimeren van mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. Dat zijn er ongeveer 17.000 per jaar. Beeld ANP

Het aantal defibrillatoren in Nederland is de afgelopen twaalf maanden met 45 procent toegenomen, maar regionaal zijn de verschillen groot en de vier grote steden lopen achter.

In totaal hangen er nu 18.000 automatische externe defibrillatoren (AED’s) in ons land, waarvan 70 procent 24 uur per dag toegankelijk is. Dat is te weinig voor een goede landelijke dekking, stelt de Hartstichting, die dit jaar streeft naar 12.000 extra reanimatieapparaten.

“We hebben 30.000 aangemelde AED’s nodig om in heel het land een goede dekking te krijgen van het aantal 6-minutenzones”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “We denken dat er in Nederland wel meer dan genoeg AED’s zijn, maar daarvan hangen er veel binnen of ze zijn niet aangemeld bij het oproep­systeem. Die dingen moeten naar buiten om toegankelijk te zijn.”

Mensen die burgerhulpverlener willen worden moeten een reanimatiecursus volgens, waarbij ze onder meer vertrouwd worden gemaakt met het gebruik van de AED. Beeld ANP

Overlevingskans

Een AED is een belangrijk hulpmiddel bij een hartstilstand. Het apparaat wekt een elektrische schok op waarmee het hart in veel gevallen weer op gang kan worden gebracht. Het is cruciaal dat binnen zes minuten met reanimeren wordt begonnen; elke minuut later neemt de overlevingskans met 10 procent af.

Jaarlijks krijgen 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. “Van de 8000 mensen daarvan die worden gereanimeerd, wordt ongeveer 23 procent gered”, zegt Italianer. “Met 30.000 AED’s zouden we 2500 levens per jaar kunnen redden. Dat dit binnen handbereik ligt is natuurlijk fantastisch.”

Ook het aantal burgerhulpverleners is snel gestegen: in een jaar tijd met 32 procent tot 225.000. Zij hebben een cursus doorlopen, zijn via hun telefoon aangesloten bij een alarmeringsdienst en zijn meestal eerder bij een slachtoffer dan de ambulance.

Sommige provincies en grote steden lopen achter met het aantal AED’s. In delen van Groningen, Friesland, Flevoland en Zeeland hangen volgens de Hartstichting te weinig apparaten die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Ook in de vier grote steden zijn er veel te weinig beschikbaar, hoewel de achterstand wordt ingelopen. Italianer: “Kleine dorpen doen het heel goed, daar kunnen de grote steden een voorbeeld aan nemen. Den Haag en Rotterdam trekken er nu hard aan. Amsterdam is laat begonnen. De hoofdstad moet echt eventjes iets harder lopen.”

Lees ook: 

Hartinfarct is minder dodelijk, dementie en val eisen meer slachtoffers

Nederlanders overlijden aan andere ziekten dan tien jaar geleden. Wie tegenwoordig een hartinfarct krijgt, heeft veel meer kans te overleven. Andere doodsoorzaken rukken juist op.

Helpt reanimatie, of maak je dan iemand een kasplantje?

In Het Consult de vraag: Moet ik leren reanimeren? Dat vraagt een lezer zich af die in de sauna een man een hartstilstand zag krijgen. Met dodelijke afloop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden