110 bedrijven willen CO2-uitstoot binnen vijf jaar halveren

Kolencentrale in de Rotterdamse haven. Beeld anp
Kolencentrale in de Rotterdamse haven.Beeld anp

Ruim honderd Nederlandse bedrijven, organisaties en overheden willen binnen vijf jaar hun uitstoot van het broeikasgas CO2 halveren. Zij besparen hiermee een tiende van de totale hoeveelheid CO2-emissie die Nederland moet minderen om de Europese klimaatafspraken te halen.

Dit maakt de stichting Natuur & Milieu vandaag bekend. De 110 welwillenden zijn aangesloten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie, een samenwerkingsverband van het ministerie van milieu en infrastructuur, MVO Nederland, het Klimaatverbond en Natuur & Milieu. "Bedrijven kunnen het verschil maken. Daarom is deze toezegging belangrijk", aldus Tjerk Wagenaar, directeur van de milieuorganisatie.

Bij de Klimaatcoalitie zijn in totaal 400 bedrijven en organisaties aangesloten. Daarvan zeggen er 290 dat ze pas in 2050 klimaatneutraal kunnen zijn.

De 110 snelle bespaarders hebben uitgerekend dat ze met elkaar ruim 2300 kiloton CO2 minder gaan produceren in 2020. Dat is net zo veel als de totale CO2 -uitstoot van 31,5 miljoen autoritjes van Amsterdam naar Parijs. In de Franse hoofdstad begint volgende week een grote VN-klimaatconferentie.

Volgens energiespecialist Kees van der Leun die de berekeningen voor de Nederlandse Klimaatcoalitie heeft gedaan, kunnen de leden van de coalitie nog veel meer snijden in CO2-uitstoot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden