11 februari / Eenden voeren met een broodje aap

En ik maar denken dat het onschuldig kinderspel was! Nee, mijn stukje over eenden voeren roept verontwaardiging op. „Ook al heeft U nooit een parende eend zien verdrinken; dat zegt toch niets”, meent Truus Dekker in een e-mail. „De vrouwtjeseenden worden inderdaad verkracht door zich vervelende en volgevreten woerden. Bovendien trekt het overgebleven brood ratten aan.” Over dat laatste kan ik u geruststellen: de krummels die eenden, zwanen, meeuwen en meerkoeten hier niet direct wegschrokken, worden door visjes opgehapt. Op ons brood komt zelfs een fuut af. Futen eten geen brood, maar deze duikt flappend onder om met een broodlustig visje boven te komen.

Koos Dijksterhuis

Ik heb nog nooit iemand gehoord die een parende eend zag verdrinken. Misschien verdrinken parende eenden louter als wij niet kijken. Toch wordt de hoeveelheid tamme wilde eenden er niet minder om.

Eenden paren zonder tederheid. Het lijkt een brute verkrachting. Hoe eenden daarover denken, is moeilijk te zeggen. Wij mensen vinden het gemeen. Maar zouden onze broodkruimels van woerden verkrachters maken? Je zou een woerd al moeten uithongeren om hem zijn lust in of puf voor paren te ontnemen. Of zou hij zijn laatste krachten aanwenden om nog één keer... Heeft u wel eens wilde wilde eenden zien paren? Paren ze brodeloos liefdevoller? Of zou het verband tussen de ongeziene verdrinkingsdood van parende eenden en het strooien van broodkruimels een broodje aap zijn? In broodjes aap kun je geloven. Aantonen kun je ze niet, weerleggen moeilijk.

Met kruimels voor eenden voeg je (weinig) voedingsstoffen toe aan het water. Daar kun je tegen zijn. Als je een hekel hebt aan eenden en hun poep, voer je ze niet. Maar zelf wil ik kinderen noch eenden de lol van het voeren ontzeggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden