11.00 uur

Debat: Gesprek van Leo Fijen met Wil Derkse en Henry Vesseur over benedictijnse wortels in het nu.

Lezing: Miek Pot over haar boek ’Hildegards Godin: de wilde en wijze vrouw in ons’. Miek Pot volgt het spoor van Hildegard von Bingen in haar missie om de wereld te laten zien wat het inhoudt om vanuit God(in) te leven.

Lezing: Iteke Weeda ’humor en spiritualiteit’. Humor bij het overbrengen van spirituele inzichten betekent een onmiddellijke relativering. Juist daardoor komt de boodschap beter over en zal zij verinnerlijkt worden.

Interactieve lezing: Sanne Vroom en Asceline Groot over het boek ’Dromen voor Altijd’. Inspirerende Nederlanders vertellen over hoe zij hun droom zijn gaan leven.

Lezing: Lenette Schuyt over het thema wortelschieten in relatie tot business spiritualiteit.

Workshop: Kick Bras ’Wortelen in oergrond’. Het op meditatieve manier lezen van teksten uit de Rijnlandse mystiek en de betekenis van deze teksten met elkaar delen.

Workshop: Mindfulness door Chris Grijns. Grijns is medisch socioloog en heeft een eigen adviespraktijk voor mindfulness en gezondheidsmanagement te Amersfoort. Informatie over mindfulness en korte adempauzeoefeningen.

Schilderworkshop: Judy van Vliet. Uit het werk van Van Vliet spreekt een bijzondere fascinatie voor de mens als scheppend, vergankelijk en kwetsbaar individu. Oude (religieuze) kunst, verhalen, de natuur en het leven zelf inspireren haar.

Debat: Trouw onder leiding van Koert van de Velde en Lodewijk Dros met Lisette Thooft, Susanne van de Schot en Hella van der Wijst.

Workshop: John van de Rest. De wondere wereld van wortels in je eigen tuin. Praktische tips om via ’innerlijk’ tuinieren contact te maken met je eigen natuur.

Demonstratie: Regine de Weert en Wout Overbeeke geven een paardendemonstratie. Sprekers staan oog in oog met paarden die hen feilloos wijzen op wat ze kunnen ontwikkelen in communicatie.

Lezing: Kees Waaijman.

Prof. dr. Kees Waaijman is emeritus hoogleraar spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen en wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut. Hij spreekt over wortel schieten.

Lezing: Paul de Blot. De Blot werkt als docent aan de Nyenrode Business Universiteit als hoogleraar business spiritualiteit.

Boekpresentatie: Erik Borgman. ’Wortelen in vaste grond’ is de titel van het essay dat theoloog en lekendominicaan Erik Borgman speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit schreef.

Workshop: Lisette Thooft en Jan van Mansvelt. Deze workshop geeft een voorzet over voeding die je helpt goedaardig te lezen: wakker en in het hier en nu.

Lezing: Kristien Hemmerechts over haar nieuwe boek ’Kleine zielen’.

Dansworkshop: Victoria de Murillo de Koning ’ik aard, ik vlieg, ik ben, ik DANS...’ Een workshop om in je lijf te komen en te ervaren hoe je op je benen staat. Danservaring niet vereist.

Speeddate: Door inspirerendleven.nl met o.a. Kluun, Maarten Meester, Patty Harpenau en Miek Pot.

Debat:Debat met Antoine Bodar, Manuela Kalsky en Joep de Hart onder leiding van Leo Fijen (KRO)

Workshop: Ton Duffhues over spiritualiteit en landbouw. Vanuit welke waarden gaan we om met de buitengebieden en het voedsel dat van het land komt?

Lezing: Patty Harpenau over haar boek ’Benjamins Boom’. Aan de hand van zeven leraren maakt de lezer een reis langs de levensboom. In de lezing legt Patty Harpenau uit hoe elk mens deze innerlijke reis zelf kan maken.

Lezing: Paul van Geest. Paul van Geest is hoogleraar Augustijnse studies.

Zangworkshop: Ronald Zingt ’de Boom’. De workshop is gebaseerd op een eeuwenoude soefi-oefening waarbij kennis die in ieder mens verborgen ligt, wakker gemaakt wordt.

Dansworkshop: Biodanza door Els Boon. Bij biodanza staat het leven centraal, niet het ego of het denken. Geen danservaring vereist.

Masterclass: Schrijven door Kristien Hemmerechts. Uitsluitend voor winnaars van de schrijfwedstrijd

Workshop: Manuela Kalsky over ’Het nieuwe wij’. Kalsky is theologe en vanaf 1997 leidt ze DSTS onderzoeksinstituut. Zij promoveerde op een onderzoek naar de christologie vanuit feministisch-oecumenisch perspectief.

Schilderworkshop: Franz Hazelzet ’Schep je eigen levensboom’. Een levensboom geeft aan hoe de mens zich geworteld ziet. En hoe de mens zijn verbinding tussen hemel en aarde ervaart.

Debat: Spiritualiteit en seksualiteit met Maria Schopman (seksuoloog), Jan den Boer en Sofie van den Enk.

Workshop Evert van de Ven, Leef de kracht van het nu. Van de Ven werkt vanuit de visie van Eckhart Tolle en geeft sinds 1996 workshops. Nadruk ligt hierbij op verdieping, inspiratie en praktische toepassing in het dagelijks leven.

Lezing: Kader Abdolah. Wat betekent het om als mens te moeten ontwortelen? Kader Abdolah vertelt wat het voor hem betekende om in Nederland wortel te schieten.

Lezing: Joep Dohmen zal een fundamenteel wijsgerige lezing geven over spiritualiteit. Hij keert terug naar de bronnen van het spirituele zelf, Plato en Augustinus. Dohmen is Hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte Ethiek in Utrecht.

Zangworkshop: Jan Kortie ’Het lied van de ziel’. De workshop richt zich op het woordenloze mysterie van het leven door verklanking. Er worden mantra’s en andere gewijde melodieën gezongen uit diverse religieuze en spirituele richtingen.

Workshop: Thomas Quartier ’Rituele creativiteit’. Deze workshop is een manier om een weg te vinden met rituelen die bij iedereen persoonlijk past.

Workshop: Dagboekschrijven door Christine de Vries. De Vries is in 1993 gestart met het geven van cursussen in dagboekschrijven, die zij zelf heeft ontwikkeld. Ze is in de VS geschoold in het (dagboek)schrijven.

Debat: Kluun in gesprek met Maarten Meester over zijn essay, ’God is gek’, speciaal geschreven voor de Maand van de Spiritualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden