102 personen geschrapt van lijst duurzame Nederlanders

Greenpeacedirecteur Sylvia Borren is de grootste stijger op de lijst van duurzame Nederlanders. Beeld ANP
Greenpeacedirecteur Sylvia Borren is de grootste stijger op de lijst van duurzame Nederlanders.Beeld ANP

Ieder jaar wordt voor het aan het begin van de zomer bekeken wie van de mensen die op een groslijst met meer dan 400 namen van duurzame Nederlanders staan, in de voorbije 12 maanden zijn opgevallen. Personen die in het afgelopen jaar minder in het oog zijn gelopen, werden geschrapt: 102 mensen zijn dit jaar uit de Duurzame 100 (2013).

De lijst met geschrapte namen werd ter controle aan de juryleden voorgelegd. Op hun voordracht is een handvol namen alsnog teruggezet op de groslijst. De dertien experts die de Duurzame 100 (2013) van Trouw samenstelden, kwamen zelf voor deze editie met ruim 50 nieuwe namen ten opzichte van vorig jaar.

Na een oproep in de krant, opperden ook lezers van Trouw nog zeker 40 namen, die voor zover ze al niet in de groslijst stonden, er ook in zijn opgenomen. In de Duurzame 100 van 2013 zijn uiteindelijk 42 nieuwe namen gekozen, onder wie vijf 'herintreders', personen die al eens in een eerdere editie van de Duurzame 100 hadden gestaan.

De stijgers
Dit jaar is Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, de grootste stijger in de Duurzame 100. Ze was vorig jaar nog hekkesluiter. Ze is in 2013 met 46 plaatsen gestegen, naar 54. Greenpeace deed mee aan de onderhandelingen over het nationale energieakkoord. Borren speelde een cruciale rol.

Ook een stevige stijger, vanwege zijn beduidende rol achter de schermen van het energieakkoord: Ron Wit, hoofd klimaat en energie bij Natuur & Milieu, van 31 naar 12. Verder ging Geert Ritsema, campagneleider grondstoffen en energie bij Milieudefensie, als een speer. Hij komt van 82 en staat nu op 45. Ritsema is intensief betrokken bij campagnes, overal in het land, tegen schaliegasboringen.

Nóg een opmerkelijke stijger: duurzaam architect Thomas Rau van plek 18 vorig jaar naar een riante 4de plaats. En Lucas Simons, een jonge ondernemer die met zijn bedrijven de landbouwketen wil vernieuwen. Twee achtereenvolgende jaren stond hij op plaats 19, nu op de 6de plaats. Ook interessant: Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement in Twente, ging van 61 naar 26. Hij viel op door zijn pleidooien voor een zuiniger omspringen met drinkwater.

De dalers
De grootste daler is Peter Blom, baas van Triodos. Vorig jaar nog op de 10de plek, nu op de 87ste plaats. Alexandra van Huffelen, wethouder duurzaamheid in Rotterdam, ging ook een eind naar beneden: van 22 naar 88.

Ook opmerkelijk: Louise Fresco, hoogleraar internationale duurzame ontwikkeling en landbouw- en voedseldeskundige, zakte liefst 52 plaatsen naar 64. Andere opvallende daler: wetenschapper Klaas van Egmond, hoogleraar milieukunde en duurzaamheid in Utrecht, daalde van 4 naar 14. Drie jaar lang stond Van Egmond prominent in de top-10.

Anniek Mauser, directeur duurzaamheid bij Unilever Benelux, het bedrijf dat tot 2020 én de omzet wil verdubbelen én de milieulast wil halveren, is gedaald van 17 naar 36. Haar baas, Paul Polman, bleef stabiel op 2. Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds, ging van 13 naar 37. Jaap Dirkmaat van de vereniging Das&Boom: van 15 naar 40. Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer, van 16 naar 50. Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, van 28 naar 67.

De herintreders
Wim Turkenburg, energie-expert, emeritus-hoogleraar in Utrecht, is terug in de Duurzame 100. Ongetwijfeld een gevolg van zijn nadrukkelijke aanwezigheid in de discussies over schaliegas, energieakkoord. Hij staat op plek 48. In 2009, de eerste Duurzame 100, stond hij op 76, daarna kwam hij niet voor in de lijst.

Terug van weggeweest is ook Volkert Engelsman, directeur van Eosta, een grote handelsonderneming in biologische groenten en fruit. Engelsman stond vrijwel elk jaar in de Duurzame 100, maar in 2012 ontbrak hij. Nu terug, op 51. Thijs de la Court, milieuwethouder voor GroenLinks in Lochem is terug, in 2011 stond hij op 72, vorig jaar ontbrak hij, in 2013 staat hij op 65. De la Court zet zich onder meer in voor terugdringing van CO2-emissies in gemeenten.

Tom Bade, directeur van duurzaam kenniscentrum TripleE, is ook weer terug op 90. Hij stond op 66 in 2009. En ten slotte is Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, heringetreden, in 2011 stond hij op 82, 2012 sloeg hij over, nu staat hij op 95.

Met stip nieuw binnen
De hoogste nieuwkomer in de lijst is Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (Ser). Hij was nauw betrokken bij het nationale energieakkoord dat veertig partijen in september na intensief onderhandelen met elkaar afsloten.

De manier waarop waterleidingbedrijf Vitens zich in de afgelopen maanden roerde in de schaliegasdiscussie is niet onopgemerkt gebleven bij de jury: Lieve Declercq, bestuursvoorzitter van Vitens, kwam in één keer op plaats 35 van de Duurzame 100. Ook met stip nieuw binnen is Maria Westerbos (op 20) van de Plastic Soup Foundation, ze wil de toenemende vervuiling van oceanen met enorme hoeveelheden plastic tegengaan.

Veel jonge nieuwkomers op hoge noteringen, zoals Wouter Bruins (op 16), een net afgestudeerde ondernemer die een malariatest ontwikkelde en een methode om hanen en hennen als ze nog in het ei-stadium zitten al van elkaar te onderscheiden, zodat er veel minder hanen hoeven te worden vernietigd.

En Bas van Abel van Fairphone (op 24), een eerlijke smartphone, gemaakt van onderdelen die mens en milieu niet schaden. Of Joris Lohman (op 25) van de Youth Food Movement voor duurzaam voedsel. Tom Vroemen van het duurzaam crowfundings-platform CrowdAboutNow, binnengekomen op 52.

De gelijkblijvers
In de top-10 zijn Marjan Minnisma (Urgenda), Paul Polman (Unilever), Maurits Groen (WakaWaka) en Bas Eickhout (GroenLinks, EP) blijven staan waar ze vorig jaar stonden, op 1, 2, 3 en 5. En dat is het dan. Verder is iedereen van de lijst van 2012 van plaats veranderd of - al dan niet tijdelijk - uit de Duurzame 100 verdwenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden