100 miljoen voor lijfwachten

AMSTERDAM - De regering van de autonome Spaanse regio Baskenland heeft gisteren het budget voor persoonsbeveiliging verhoogd. Tot het einde van 2005 geven de Basken 100 miljoen euro aan personen die zijn bedreigd door de afscheidingsbeweging Eta.

In Nederland kunnen bedreigde opiniemakers de politie bellen, maar in de Baskische provincies zijn van overheidswege betaalde lijfwachten voor particulieren een vertrouwd verschijnsel. De Baskische regering liet gisteren weten dat er ondanks 'de zichtbare neergang van de Eta' geen aanleiding is voor bezuinigingen.

De Eta lijkt na een arrestatiegolf en de ontdekking van waarschijnlijk alle resterende wapenarsenalen vorige maand vrijwel nergens meer toe in staat. Maar de autoriteiten in Madrid en de Baskische hoofdstad Vitoria blijven oproepen tot waakzaamheid.

Het aantal amenazados, zoals de bedreigde Basken worden genoemd, bedraagt op dit moment meer dan tweeduizend personen. De Baskische regering deelt de kosten van hun bescherming met de centrale overheid in Madrid. Afhankelijk van de ernst van de bedreiging krijgt de amenazado permanent gezelschap van bodyguards of een lichtere vorm van bewaking. Ongeveer duizend personen doen geen stap zonder lijfwacht.

Voor het eerst hanteren de Basken een indeling van vier categoriëen amenazados. Het gaat om rechters en magistraten, ondernemers, politici en een categorie 'overig' voor onder andere journalisten en intellectuelen.

Bij de bescherming zijn agenten van de nationale en de Baskische politie, de Ertzaintza, betrokken, maar ook bodyguards van particuliere beveiligingsbedrijven.

Sinds 1975, toen Spanje een democratie werd, doodde de Eta bijna 800 mensen. Na de invoering van strengere anti-terreurwetten, waarbij ook ondersteunende organisaties zoals kranten en een politieke tak van de Eta werd verboden, daalde het aantal slachtoffers van 23 doden in 2000 naar drie in 2003.

Een nauwe samenwerking met de Franse politie leidde er toe dat de afgelopen jaren honderden etarras konden worden opgepakt. Frankrijk was tot begin jaren negentig een ideale schuilplaats voor Baskische terroristen die hier werden gezien als een soort politieke vluchtelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden