100 miljoen erbij voor ouderenzorg

Extra handen | De verpleeghuizen krijgen extra geld voor betere zorg, in reactie op het Ouderenzorgmanifest.

Eerder had staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) al gezegd dat er misschien tóch geld bij moest voor de verpleeghuizen. Nu komt hij alsnog met het besluit: de verpleeghuizen krijgen er dit jaar 100 miljoen euro bij.


Het geld is bestemd voor extra personeel, bevestigen bronnen in Den Haag. Het ministerie wil nog niet reageren. Het voorstel van Van Rijn moet nog worden besproken in de ministerraad, vandaag. Alle verpleeghuizen kunnen een aanvraag doen, maar het geld zal vooral gaan naar huizen die nu het verst achterblijven, is het plan.


Dat staatssecretaris Van Rijn op zoek was naar extra geld was al duidelijk. Vorige week vroeg hij de Tweede Kamer nog even geduld te hebben omdat hij met 'andere departementen' moest overleggen, een aanwijzing dat hij met minister van financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) onderhandelde. Van Rijn heeft de Tweede Kamer beloofd dat hij rond deze tijd met plannen komt voor de verpleeghuizen.


Een unanieme Tweede Kamer heeft samen met de PvdA-staatssecretaris het manifest 'Scherp op ouderenzorg' omarmd. Daarin pleiten schrijver Hugo Borst en ex-mantelzorger Carin Gaemers voor een tijdelijke personeelsnorm en een onderzoek naar hoeveel personeel op termijn nodig is om goede zorg te geven.


Het is de tweede keer dat Van Rijn geld regelt voor de verpleeghuizen. Ditmaal gaat het om extra geld, afgelopen zomer ging het om het schrappen van een eerder geplande bezuiniging van 500 miljoen euro. Het kabinet is meer dan voorheen bereid om iets extra's te doen, omdat het goed gaat met de economie. Ook vindt de PvdA sneller dan voorheen coalitiepartner VVD aan zijn kant. De PvdA wil al langer meer geld voor ouderenzorg. De VVD profileert zich sinds deze zomer nadrukkelijker ook als partij die om ouderenzorg geeft. Achter de schermen klonk daar al dat ook extra geld bespreekbaar was.


Hugo Borst en Carin Gaemers zijn nog niet tevreden. Het Ouderenzorgmanifest letterlijk overnemen, zou betekenen dat er een minimumbezetting komt van twee personeelsleden op acht bewoners. Dat kan niet met slechts 100 miljoen extra. "Wij zijn blij met dit gebaar, omdat dit betekent dat niet alleen Van Rijn de problemen serieus neemt, maar het hele kabinet", zeggen de twee in een gezamenlijke reactie.


"Maar het is niet genoeg. Alleen de allerergste nood kan ermee gelenigd worden", voegen de schrijvers van het manifest daar meteen aan toe. "Tevreden zijn we pas als alle punten van ons manifest zijn uitgevoerd."

'Hiermee kunnen we nog niet aan de slag'

Om per groep verpleeghuisbewoners twee medewerkers aan te stellen, is anderhalf tot twee miljard euro extra nodig, had de brancheorganisatie van zorginstellingen Actiz juist deze week uitgerekend. Dan is 100 miljoen euro dus "bij lange na niet genoeg", zegt een woordvoerster dan ook. "Dit is te weinig om echt mee aan de slag te kunnen."


Ook de Patiëntenfederatie is kritisch over het bedrag. "Maar alles is meegenomen." Tegelijk wijst een woordvoerster erop dat geld niet alle problemen kan oplossen. "We zouden al veel winnen als verpleeghuizen gaan luisteren naar hun bewoners en openheid geven over hun sterke en zwakke punten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden