'100 miljoen bestemmen voor verpleegzorg' Verzorgingshuizen voelen zich bedreigd

AMSTERDAM - “U motiveert uw bezuinigingskeus met de bewering dat geen oudere naar het verzorgingshuis wil. U hebt volstrekt gelijk als u kijkt naar ouderen die nog in staat zijn zichzelf te redden. Maar als het zorgen voor jezelf steeds moeilijker wordt, je steeds meer vereenzaamt, je onveilig voelt en je je ongerust maakt of de verzorgende wel komt dan wil je wel degelijk naar een verzorgingshuis.”

In een van de vele petities die deze week aan het ministerie van WVC of de provinciehuizen worden aangeboden verwoordt een directeur van een woonzorgcentrum in Zutphen hoe de ouderen zich in hun bestaanszekerheid bedreigd voelen. Ingegaan wordt op de uitspraken van minister D'Ancona over de bezuinigingen en het opheffen op termijn van verzorgingshuizen.

De directeur van het woonzorgcentrum schrijft: “Mijn collega's en ik worden regelmatig benaderd door ouderen die wel in ons huis willen, maar geen indicatie krijgen! Het verzorgingshuis biedt een eigen klein appartement en belangrijker nog, een leefsituatie waarin zelfbeschikking en privacy voorop staan.”

Hij noemt het merkwaardig dat 100 miljoen van de bejaardenoorden overgeheveld moeten worden naar de verpleeghuizen, waar eigen keuzes en privacy veel beperkter zijn en er geen eigen woonruimte is. “Ik ontken niet dat de verpleeghuizen moeilijk zitten. Maar was het niet logischer geweest die 100 miljoen te bestemmen voor verpleeghuiszorg in de bejaardenoorden? Wijzen niet nagenoeg alle onderzoeken uit dat in veel gevallen verpleging in het bejaardenoord mogelijk is, door de oudere zelf meer gewaardeerd wordt en financieel bovendien aanzienlijk voordeliger is?”

“Natuurlijk moet het verzorgingshuis er alleen zijn voor mensen die langdurig heel intensieve zorg nodig hebben. Daar willen wij aan werken, zodat ouderen er in de meeste gevallen tot hun levenseinde kunnen blijven.”

Een andere directeur, uit Zeeland, vat het kernachtig samen: “Het nieuwe overheidsbeleid is erop gericht ouderen, eventueel met verzorging aan huis, thuis te laten wonen tot het moment van overlijden. Tenzij ze in zo'n slechte lichamelijke of geestelijke staat verkeren dat doorlopende verpleging in een verpleeghuis noodzakelijk is. Zo denkt de overheid op termijn geld te kunnen besparen op de ouderenzorg.”

Dat deze gedachte niet strookt met de praktijk rekent hij voor: een uur thuiszorg kost ongeveer 100 gulden, een dag verpleeghuis het dubbele en 24 uur verzorgingshuis 100 gulden.

Een directeur van een verzorgingshuis in Veendam voorspelt wat de bezuinigingen voor Veendam en Menterwolde betekenen. Hij komt op een korting van 5,75 gulden per bewoner per dag of 2088 gulden per bewoner per jaar. Dat betekent voor beide plaatsen een korting van 950 000 guldenin 1994.

Dat is een greep uit een stroom van petities met vele tienduizenden handtekeningen van bewoners, directeuren en personeel van verzorgingshuizen. Plaatselijk en regionaal worden demonstraties gehouden die in elk geval doorgaan tot volgende week woensdag.

Dan zal in de Marijkehal in de Jaarbeurs in Utrecht een landelijke actiemiddag worden gehouden 'Handen af van het verzorgingshuis', die wordt georganiseerd door de Vereniging Nederlandse bejaardenoorden (VNB), de Landelijke organisatie bewonerscommissies bejaardenoorden (LOBB) en de Vereniging directies bejaardenoorden (VDB). Volgens de organisatoren heeft minister D'Ancona toegezegd daarbij aanwezig te zijn om haar beleid te verdedigen.

Ongetwijfeld zal haar voor de voeten worden geworpen wat een protesterende directeur van een verzorgingshuis nu al schreef: “Het niet doorgaan van het plan-Simons is de feitelijke reden dat de minister op deze manier gaat bezuinigen. In dat plan was voorzien dat de verzorgingshuizen uit de AWBZ gefinancierd zouden worden. Door thuiszorg en verpleeghuis, die wel uit de AWBZ worden betaald, de zorg voor de bejaarden over te laten nemen, komt die post niet langer terecht bij de wet op de bejaardenoorden, WVC dus. D'Ancona draait daarbij wel de goedkope en noodzakelijke verzorgingshuisvoorzieningen de nek om en zet de ouderen bijna letterlijk in de kou.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden