100.000 vogelgeluiden gebundeld op één website

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Waar internet al niet goed voor is. Honderden mensen van over de hele wereld hebben zowat alle vogelgeluiden opgenomen en samengevoegd. Een klus van zeven jaar. Het 100.000ste vogelgeluid is de afgelopen week online gezet op de site www.xeno-canto.org.

Sinds de oprichting in 2005 hebben zo'n 900 vogelliefhebbers opnames bijgedragen, van Antarctica, uit het Amazoneregenwoud, vanaf eilanden in de Stille Oceaan, maar ook uit het centrum van Den Haag. Met meer dan 80 procent van alle vogelsoorten ter wereld, is xeno-canto nu een van de grootste, en vrij toegankelijke, geluidenverzamelingen.

Het web biedt uitgebreide mogelijkheden om geluiden te delen, samen te voegen, er in te zoeken, ze in kaart te brengen en te bespreken met andere enthousiastelingen, verklaart Willem-Pier Vellinga het initiatief. "Commerciële opnames waren al langer beschikbaar op dvd, maar het was lastig om de geluiden te ordenen en erover te overleggen met andere experts."

Voor biologen, ecologen, vogelaars en natuurgidsen is zo'n bestand essentieel om juiste informatie te verkrijgen over de determinatie en verspreiding van vogelsoorten. De data op de site worden constant gecontroleerd door een gemeenschap van kenners. Er is een aparte pagina waar mysterie-geluiden worden besproken; meer dan de helft daarvan wordt uiteindelijk herkend.

Van bijna alle vogelsoorten die zich in Nederland laten horen, zijn nu geluiden beschikbaar. Toch schort het nog aan diversiteit, zegt Sander Pieterse, bestuurslid van xeno-canto en projectmanager bij NCB Naturalis. Hij hoopt dat nog meer vogelaars zich melden met hun opnames. "Veel vogels hebben een groot repertoire, ook gewone tuinvogels als roodborst, merel en zanglijster. Bovendien is er vaak sprake van dialecten: een geelgors in Limburg kan anders klinken dan één uit Groningen."

Om de variatie compleet te krijgen, onderzoeken beide partijen mogelijkheden om vogelgeluiden automatisch te kunnen herkennen. Pieterse: "Om dat soort technieken te ontwikkelen, is nog veel meer materiaal nodig, ook van gewone soorten."

www.xeno-canto.org

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden