'100.000 mensen ontvluchten Kirgizië'

BISJKEK (ANP) - Het etnische geweld in het zuiden en westen van Kirgizië leek dinsdag af te nemen, maar datzelfde geldt niet voor de stroom vluchtelingen. De speciale VN-gezant voor Kirgizië, Miroslav Jenca, vreest dat het aantal mensen dat een veilig heenkomen zoekt in het buurland Oezbekistan snel zal stijgen tot boven de 100.000.

Jenca zei dat dinsdag tijdens een persconferentie in Bisjkek, de hoofdstad van het Centraal-Aziatische land. Andere bronnen stelden dat al meer dan 100.000 mensen de grens zijn gepasseerd in verband met het geweld tussen etnische Kirgiezen en etnische Oezbeken.

Het officiële dodental door het dagenlange geweld in het gebied ligt op 170, maar Oezbeken stellen dat er al ongeveer duizend doden gevallen zijn. Bijna tweeduizend mensen raakten gewond. De interim-regering vreest dat het geweld zal overslaan naar de hoofdstad Bisjkek.

Militair ingrijpen

De afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev heeft opgeroepen tot militair ingrijpen in Kirgizië door de CSTO, een militaire alliantie van voormalige Sovjetstaten. De organisatie voelt hier vooralsnog niet voor, zo meldden Russische media.

Het geweld in Kirgizië is volgens deskundigen overigens niet veroorzaakt door etnische verschillen maar door klassenverschillen. Professor Alexander Cooley zei dat dinsdag in The New York Times. Oezbeken zijn veelal geslaagde ondernemers, wat geleid heeft tot verontwaardiging bij de arme Kirgizische meerderheid in de voormalige Sovjetrepubliek.

De VN-Veiligheidsraad heeft het geweld in Kirgizië inmiddels veroordeeld en opgeroepen de orde in het land te herstellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden