100.000 handtekeningen voor kraanwater op het menu

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Bezoekers van restaurants willen kraanwater kunnen drinken bij hun diner. 100.000 mensen hebben daar een oproep voor ondertekend om kraanwater op de menukaart te zetten. De petitie is onder meer ondertekend door bezoekers van festivals en op de internetsite Kraanwater Graag.

redactie

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat in driekwart van de restaurants kraanwater wel eens geweigerd wordt, terwijl de bezoekers er best voor willen betalen. Ook vindt 90 procent van de Nederlanders een karaf kraanwater die standaard op tafel staat een teken van gastvrijheid is.

Drinkwaterbedrijven gaan de komende tijd restaurants aansporen om altijd een karaf op tafel te zetten. De petitie is een initiatief van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van het land. Het kraanwater moet niet alleen te krijgen zijn in de horeca, maar ook op festivals en in de openbare ruimte, vindt Vitens.

Cultuurverandering
Met 100.000 handtekeningen denkt Vitens een statement te kunnen maken, zei het bedrijf afgelopen zomer in Trouw. "Het gaat ons om een cultuurverandering", aldus woordvoerder Judith Zuijderhoudt. "Dat moeten we met horeca en festivals regelen. Als tegenargument hoor je van ondernemers dat zij geen zin hebben om gratis water te schenken omdat de schoorsteen moet roken, maar het water hoeft ook niet gratis te zijn."

Volgens haar wil de consument best een euro neerleggen voor een karaf kraanwater. "Dat is helemaal niet zo gek. Of je kunt er op het terras een kop koffie bij bestellen. Het gaat erom dat we rekening houden met elkaar. Het moet niet om commerciële belangen gaan."

En nee, benadrukt Zuijderhoudt, Vitens wordt er zelf niet rijker van. "Kraanwater is geen product waar we geld op verdienen. Een glas water kost maar 0,001 cent."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden