10 maart / Er zijn ettelijke nieuwe kolonies van aalscholvers

sinds de vervolging is verboden. Vroeger waren er maar een paar broedplaatsen in streng beschermde natuurreservaten.

Aalscholvers horen thuis in ons water- en visrijke land. Als concurrenten werden ze door broodvissers gehaat en vervolgd. Aalscholvers hebben geen vet afscheidende stuitklieren, waarmee watervogels hun verenkleed waterdicht maken. Ze zijn daarom verplicht zich na elke duik droog te wapperen. Daarom zie je vaak op allerlei boven water uitstekende plaatsen aalscholvers met wijd gespreide wieken staan.

Aalscholvers worden steeds gewoner. Ze foerageren zelfs in druk bewoonde gebieden. Ik zag een hele rij aalscholvers rusten op paaltjes in de Kleine Poel bij Amstelveen. Ze waren net uitgewapperd.

* Op zonbeschenen muren jaagt de zebraspin – een kleine, zwart en wit gestreepte springspin, die geen web maakt, maar vliegen besluipt. De lentezon wekte ook de kleine zwarte wegmieren onder de trottoirtegels. Graaf-, metsel- en honingbijen en vooral ook hommels zijn te zien op de bloemen van de hondsdraf en de paarse en de gevlekte dovenetel. De laatste is hoofdzakelijk in parken en tuinen te zien. Een kleine graafbij wordt om zijn diep oranje pels ’vosbijtje’ genoemd. Zelfs te zien midden in de stad, waar hij zijn nestje soms tussen de straatstenen maakt.

Het peperboompje bloeit in het voorjaar met paarse bloemen. De zoete geur lokt veel bijen aan.


Op www.trouw.nl/groen staan eerdere afleveringen van het natuurdagboek en kun je vragen stellen over de inheemse natuur, niet over tuin- of kamerplanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden