10 januari 2006 Hoed u voor de pestvogel, de onheilbrenger

De Bombycilla garrulus zoals de vogel in het Latijn heet, wordt deze dagen overal in het land in groepjes aangetroffen, meldt Vogelbescherming Nederland op haar website.

In vroeger tijden gold de pestvogel vooral als het symbool voor allerlei onheil. De oude Grieken spraken van 'vonkenvogel', omdat de rode vleugelpuntjes brand zouden stichten.

Een Boheems schilderij uit circa 1360 toont Madonna en het kindje Jezus met een pestvogel in zijn hand. Kort daarvoor werd die streek geteisterd door de pest. Vermoedelijk is destijds de naam pestvogel ontstaan.

Toen in 1618 de Dertigjarige Oorlog uitbrak, verschenen er pestvogels op het strijdtoneel. Men noemde ze 'Kriegsvögel'.

Inmiddels weten we wel beter. Pestvogels, zo groot als een spreeuw en rossig gekleurd, zijn fraaie vogels, die voorheen eens in de zoveel jaar in ons land opdoemden, maar de laatste tijd jaarlijks te bewonderen zijn in met name stadstuinen en openbaar groen.

Met hun kuif geven de pestvogels hun stemmingen aan. Wanneer ze lekker in hun veren zitten, willen ze hun kuif nog wel eens opzetten.

Schuw zijn ze allerminst. Dat komt doordat ze in eigen contreien - de bosrijke gebieden van Scandinavië en Siberië - zelden een mens zien en dus geen enkele angst voor onze soort ontwikkeld hebben.

In een slecht bessenjaar, als de pestvogels 's winters in hun geboortestreken niet genoeg te eten hebben, trekken ze naar zuidelijker gelegen gebieden en doen zich hier tegoed aan de vruchten van onder andere de Gelderse roos of liguster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden