1. Hoe maak je je die groene levensstijl eigen?

Dat gaat niet vanzelf - daar kunnen we elkaar toe inspireren. Nu al worden week in week uit tientallen mensen die eerst cynisch waren, geraakt door onze boodschap van verandering. Goede voorbeelden daarvan zijn er genoeg, van Herman Wijffels tot Al Gore, van Vara's 'Vroege vogels' op de radio tot aan de pagina's 'Duurzaamheid & Natuur' van deze krant, van Ecover afwasmiddel in de keuken tot aan windmolens in zee. Ons motto is: Het goede leven maak je samen. Daarom willen we maandelijks inspirerende bijeenkomsten beleggen, steeds in andere provincies, en via sociale netwerken op internet. Daar draait het niet om debat (al mag dat best), maar om het beleven wat ons bindt: duurzaam samenleven. We noemen die beweging 'De Verbinding'.

Het opzetten van een gemeenschap rond duurzaamheid is een geliefde bezigheid. Zo heeft de Duurzame Honderd een eigen feest, viert het handvest van de Aarde een netwerkbijeenkomst voor jongeren en belegt Wouter van Dieren op Terschelling 'Springtij' voor gelijkgezinden. Nee, niet voor andersdenkenden. "Daar is het niet voor", zegt Van Dieren resoluut. "Ik heb hier een Ajaxstadion verzameld, daar hoef ik geen Feyenoordsupporters bij."

De Duurzame Honderd is in 2009 gepresenteerd onder de kop: Wie is de Nederlandse Al Gore? De absolute topper uit 2009 was Pieter Winsemius, die van 2011 Herman Wijffels (Trouw, 7/3/2009 en 12/11/2010).

Het gebruik van rolmodellen is essentieel, zie Our Common Future 2.0 (over duurzaamheid). Deze denktank benadrukt het belang van 'gevoel' en verbinding. "Cruciaal voor een succesvol duurzaam product/dienst is dat het de gebruiker een goed gevoel geeft. Men wil zich verbonden voelen met vrienden, familie en gemeenschap die 'verantwoorde keuzes' maken."

Our Common Future 2.0 heeft een poster gemaakt, waarop de denktank de contouren schetst van de 'Duurzaam Verbonden Maatschappij'.

'Wekelijks worden tientallen mensen aangeraakt': citaat uit een radio-interview (OBA-Live) van Pieter Hilhorst met Marjan Minnesma. Daarin vertelt ze dat ze jaarlijks 100 lezingen geeft en dat er elke keer weer een paar sceptici 'worden aangeraakt'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden