'10 000 is alleen maar een getalletje'

,,Echt, dat de Dow Jones door de 10 000 punten gaat is niets bijzonders, het is maar een getalletje.'' Analisten en financiële commentatoren doen de nieuwe mijlpaal die de Amerikaanse beursgeschiedenis gisteren bereikte, af als 'een gebeurtenis van niks'. Misschien dat de Dow Monica Lewinsky even van het tv-scherm duwt, maar verder gaat het leven toch gewoon door, is de teneur.

Maar achter die laconieke uitspraken heerst wel degelijk opwinding. De Amerikaanse economie maakt een opvallend lange periode van groei door zonder dat de inflatie te hoog oploopt. Zelfs Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken verbergt zijn euforie niet. Hij sprak vorige week van 'spectaculaire prestaties' van de Amerikaanse economie. Die groeit dit kwartaal met ongeveer 4 procent, volgens recente schattingen. De prijzen blijven stabiel, net als de lonen, en de werkloosheid daalt nog steeds. Greenspan ziet daarom nog geen reden voor een renteverhoging om de economie te laten afkoelen.

Als dat maar goed gaat, bibbert de financiële wereld, die de vreugde vast wat tempert. Wall Street let angstvallig op Greenspan omdat een hogere rente aandelen minder aantrekkelijk maakt. En een centrale-bankvoorzitter die lovend is over de economie, dat wekt argwaan. Hij wordt er tenslotte voor betaald om zich zorgen te maken over inflatie en te hoge aandelenkoersen. Misschien heeft Greenspan wel een geheime agenda, gissen analisten, en komt die renteverhoging er toch binnenkort.

Anderen menen dat Greenspan in de herfst van vorig jaar onnodig paniek heeft gezaaid. Zijn waarschuwing dat de VS geen 'oase van welvaart' kunnen blijven in een wereld die geplaagd wordt door economische teruggang, kan volgens hen bijgezet in de categorie 'opmerkelijke blunders'. Eind vorig jaar was Greenspan zelf ook al een andere mening toegedaan. Hij verlaagde de rente, wat een nieuwe impuls aan de Dow Jones gaf.

Recentelijk sloeg de twijfel toe bij Greenspan of hij de rente wel had moeten verlagen, maar nu is het weer hosanna.

Die gemengde geluiden geven aan dat zowel Greenspan als de financiële wereld niet zo goed raad weten met de Amerikaanse economie. Volgens de boekjes had de economie al oververhit moeten zijn, maar de cijfers geven toch echt aan dat de temperatuur niet te hoog is. De oorzaken voor de 'Brave New World', zoals de toestand van de Amerikaanse economie wel wordt aangeduid, zijn deels structureel. De lonen zijn de afgelopen jaren weinig gestegen omdat de vakbonden macht hebben ingeleverd. Tegelijk is de productiviteit sterk gestegen, veel meer dan de salarissen. Dat betekent dat de lonen de afgelopen tijd geen grote bron van inflatie vormden. Verder zou de toegenomen concurrentie een drukkend effect op de prijzen hebben.

Het optimisme reikt niet zo ver dat de 'Brave New World' definitief is ingetreden. De economische groei zal in de loop van het jaar wat zakken, de inflatie wat stijgen, is de voorzichtige voorspelling. Maar dramatisch is dat niet. In de rest van de wereld blijft het tobben. In delen van Europa, Latijns-Amerika en Azië is de groei minder uitbundig. Ook op de effectenbeurzen is niet veel te beleven momenteel. Maar daar staat tegenover dat de Europese beurzen het gemeten over drie jaar nog altijd beter doen dan de Amerikaanse Dow.

De Dow heeft niet altijd glorieuze tijden gekend. In 1972 brak de index door de grens van 1000 punten, maar de volgende tien jaar bleef hij daaronder bungelen. Pas in 1982 braken de koersen definitief door die magische grens. Het duurde vervolgens dertien jaar om de 5000 punten te bereiken.

Grondlegger Charles Dow introduceerde de index in 1896 in zijn krant, The Wall Street Journal. Hij maakte nog mee dat de index in 1906 over de 100 punten ging. In dat jaar werden in totaal 260 miljoen aandelen verhandeld, maandag was dat aantal op één dag 731 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden