1 miljoen werknemers zijn vaak emotioneel uitgeput

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zoek je een relaxte baan, dan kun je het beste boer worden. In de landbouw komen burn-outklachten het minste voor, melden CBS en TNO.

redactie

Leerkrachten voelen zich het vaakst leeg en emotioneel uitgeput, waarschijnlijk omdat de werklast in het onderwijs hoog is. Lesgeven vergt ook emotionele betrokkenheid.

Gemiddeld heeft ruim 14 procent van de werknemers in Nederland last van volstrekte futloosheid. Dat is meer dan een miljoen mensen, 1 op de 7 werknemers. In het onderwijs gaat het om 1 op 5 werknemers en in de landbouw 1 op 10.

Minstens een paar keer per maand voelt de gemiddelde werknemer zich 'leeg aan het eind van een werkdag'. Hij is 'emotioneel uitgeput' door het werk. Of bij het opstaan al doodmoe, als hij alleen nog maar aan zijn baan dénkt.

Praten helpt
Praten met collega's helpt tegen werkstress. Werkgevers moeten zorgen voor een prettige werkomgevingen én oog hebben voor de eisen die ze aan hun mensen stellen, zei minister Asscher vandaag aan het begin van de week tegen werkstress.

Vorig jaar kreeg Asscher nog de kritiek dat hij zich in zijn campagne te veel op de werknemer richtte. Dat terwijl werkgevers zich verweren met een schamele cursus timemanagement of een 'relaxatietraining'.

Bazen moeten dienstroosters en de fysieke werkomgeving verbeteren, stelden Michiel Kompier (hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie) en Sabine Geurts (hoogleraar arbeid, stress en herstel) destijds in Trouw. Het zijn vooral de werk- en rusttijden die de werknemer de das omdoen.

Overwerk
Van de Nederlandse werknemers werkt 30 procent structureel over, zeggen deze experts. Productienormen zijn fors opgevoerd. En door ICT en automatisering, zitten veel mensen de hele dag achter de computer, een intensieve toestand. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden