1 mei voor Kok en Scharping slechts een tussenstap

Aan de wand hangen de vaandels uit de tijd dat de sociaal-democratie nog een wereld te winnen had. De Sterzaal in Maastricht heeft nog iets van wat je je van een rood bolwerk in een vijandige omgeving kunt voorstellen.

De arbeidersmuziekvereniging/harmonie De ster der Toekomst heeft hier haar domicilie. 's Middags zal de harmonie samen met het koor De stem des volks spelen op de traditionele 1 mei herdenking op het Maastrichts kerkhof en na afloop keren de Limburgse sociaal-democraten lopend achter de harmonie terug naar het centrum van de Limburgse hoofdstad.

Zo gaat het elk jaar op 1 mei. Maar dit jaar is er meer. De viering van de Dag van de arbeid wordt opgeluisterd door hoog bezoek. Niet alleen van de eigen partijleider Wim Kok, maar ook van diens collegaoppositieleider en wellicht in het herfst van dit jaar collega-regeringsleider Rudolf Scharping, de voorzitter van de Duitse SPD.

Het is de eerste stop van Wim Kok tijdens een vliegreis die hem kris kras door het land zal brengen. Na Maastricht volgen de 1 mei-vieringen in Groningen, Lelystad en Amsterdam. In Groningen moet hij een petitie aannemen, in Lelystad trachten leden van milieudefensie hem te verhinderen te landen (een milieubewust politicus reist met de trein), maar in Maastricht, in het gebouw van de Limburgse PvdA speelt hij een thuiswedstrijd.

Het verschil in stijl tussen de Duitse sociaal-democraat en zijn Nederlandse collega valt tijdens het bezoek aan Maastricht onmiddellijk op. Scharping zegt zich weliswaar niet met de interne aangelegenheden in het buurland te willen bemoeien, maar Kok zou toch een goede premier zijn van dat kleine landje aan de zee. Kok houdt het er slechts op dat hij de indruk heeft dat bondskanselier Kohl een bevlogen Europeaan is. Pas na lang aandringen van de interviewer wil hij wel zeggen dat het best zou kunnen dat een sociaal-democratische meerderheid in Bonn het de Nederlandse regering wellicht wat gemakkelijker zou maken. Scharping is directer, gebruikt meer rethoriek. Kok is omfloerster en tracht iedereen voor zich te winnen.

Beide voormannen gaan in hun 1 mei-toespraak vooral in op de werkloosheid als de grootste bedreiging voor een stabiel Europa. Het leidt tot angst en onzekerheid en tot de groei van extreem rechts, in Nederland en in Duitsland.

Voor Kok zijn de verkiezingen van morgen de keuze tussen de angst en het perspectief. Tussen anti stemmen of stemmen voor het bij elkaar brengen van mensen en belangen. Ook Scharping heeft het, nu er dit jaar in zijn land zoveel verkiezingen worden gehouden, over de verplichting van de sociaal-democratie om beschaving en menselijkheid te bevorderen. Die komen niet uit de lucht vallen, vindt hij.

Het zijn niet de vlammende, grote 1 mei-toespraken van de twee leiders. Voor Kok is het de zoveelste in een onafzienbare reeks, voor Scharping zullen er nog velen volgen voor de Bondsdagverkiezingen van oktober. (LO)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden