1 Koken bij Ballymaloe

De kookschool Ballymaloe is beroemd tot ver buiten Ierland. Karin Luiten ontdekt waarom - en wil er niet meer weg.

Een paradijs. Dat is de eerste indruk van kookschool van Ballymaloe, vlak buiten de Ierse stad Cork. Dwalend door de tuinen en gebouwen lijkt het alsof je in een geromantiseerde commercial voor het plattelandsleven bent beland - maar dit is echt. Tussen de weelderige begroeiing en lieflijke doorkijkjes klinkt vanuit openstaande ramen geroezemoes en gekletter van potten en pannen. Alles draait hier om eten. Van kweken tot bereiden, van koken tot opeten.

Darina Allen, de 'founding mother' van deze kookschool, serveert sterke thee en home made citroentaart alvorens ze de vijf koeien laat zien die elke dag melk leveren voor de zelfgemaakte boter, yoghurt, karnemelk en kaas. "Wij zijn de kleinste zuivelfabriek van Ierland", zegt ze, terwijl ze potten met versgekarnde boter opentrekt en de koelruimte toont waar kaasjes liggen te rijpen - allemaal het resultaat van workshops. In sneltreinvaart gaat het vervolgens door de vier keukens, gevestigd in een voormalige appelschuur. Overal zijn fleurigbeschorte cursisten in de weer. Met frambozenjam, met tarte tatin, met zalm. Darina kijkt links en rechts in de pannen, maakt een enkele bemoedigende opmerking. "De meeste mensen die je hier ziet konden aan het begin van deze week niet koken", zegt ze. De aanrechtbladen liggen vol ingrediënten uit eigen tuin en eieren van eigen kippen. In de hoek geuren bakjes met verse tuinkruiden. Overal ruikt het even lekker. Ik wil een schort aantrekken en meedoen, me onderdompelen in de gemoedelijke, enthousiaste sfeer.

Dat is helaas niet de bedoeling. Zoon Toby neemt de rondleiding over, die door een serie tuinen voert; in totaal is het terrein 40 hectare groot. Uit de kruidentuinen wordt volop geplukt; de fruittuin bevat oude appelrassen omwoekerd door wilde knoflook, maar ook beschaduwde bankjes om lekker een boek te lezen. Een kookboek, uiteraard. Om de hoek, voorbij de achttiende-eeuwse cottages waar de cursisten logeren, begint de weelderig gekleurde bloementuin. Aan het einde gloort een geel gebouwtje dat van binnen helemaal beplakt blijkt te zijn met schelpen door een dame uit het dorp ("ze was er zes maanden zoet mee"). Via een stukje woest akkerland eindigt de wandeling bij de moestuinen en glazen kassen, het onbetwiste hoogtepunt van het complex. "We merkten op een gegeven moment aan onze leerlingen dat ze geen idee hadden hoe groenten en fruit eruit zien", legt Tony uit. "Vanuit educatief oogpunt zijn we toen deze tuinen begonnen." Rij na rij staan aardappelen, aardperen, mierikswortel, wortelen, pastinaken en bietjes in het gelid, gelardeerd met bloemen voor een kleurig accent. De kassen zijn een bezienswaardigheid op zich. Hier kronkelen pompoenen en courgettes en worden wel twintig verschillende soorten tomaten gekweekt. Toby plukt wat komkommertjes om te laten proeven. Sappig, vol van smaak, en dat slechts vijf centimeter lang. Elke vierkante meter wordt gebruikt: zelfs de nok van de kas hangt vol met drogende uien en knoflook.

Hoe beter de ingrediënten, hoe lekkerder de gerechten die je ermee maakt, is hier de filosofie. Geen speld tussen te krijgen, blijkt even later na de kookdemonstratie waarbij Rory O'Connell in sneltreinvaart met wat eenvoudige ingrediënten een tafel vol verrukkelijke gerechten tevoorschijn tovert.

Ik weet het zeker: ik kom terug. Maar dan met een schort aan.

Een workshop doen bij Ballymaloe?
Er zijn kookworkshops variërend van een halve dag (vanaf 70 euro) tot een week (vanaf 895 euro) of zelfs een intensieve opleiding van twaalf weken voor degenen met professionele aspiraties (10.695 euro). Meer info op www.cookingisfun.ie

Drie generaties kookschool
Het begint allemaal met Myrtle Hill die trouwt met groentetuinder Ivan Allen. Na de Tweede Wereldoorlog kopen ze een boerderij met landhuis, Ballymaloe House, wat Myrtle verandert in een hotel-restaurant. Sous-chef Darina O'Connell wordt vervolgens verliefd op zoon Tim Allen, waarna schoonmoeder en schoondochter samen kooklessen geven. In 1983 verplaatst Darina de kookschool naar een eigen plek iets verderop, maar ze behoudt de naam Ballymaloe, die inmiddels een begrip is. Ze runt de kookschool nu al dertig jaar samen met haar broer Rory O'Connell, zelf ook gelauwerd chefkok. Inmiddels is ook schoondochter Rachel Allen toegevoegd, die haar eigen kookprogramma heeft op de Ierse televisie, en wier kookboek 'Uit de oven' ook in het Nederlands is vertaald. Ballymaloe House bestaat ook nog altijd en is nu een chique country hotel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden