1 februari / Halfgeknotte strandschelpen vormen

de overgrote meerderheid op deze foto van een stuk strand bij Bloemendaal, die ik vier jaar geleden maakte. Toen waren de spisula’s nog talrijk, maar sinds de kokkelvissers gedwongen werden hun werk in de Waddenzee te staken, vissen zij de andere schelpdieren voor de Noordzeekust weg.

Op de foto ziet u het blauw gekleurde slakkehuis van een wulk, een geel gekleurde klep van de Amerikaanse boormossel en een doosje en kleppen van de Amerikaanse zwaardschede. De wulk is uitgestorven in onze wateren, vermoedelijk vooral door het gebruik van zogenoemde anti-foulingpreparaten, die scheepsrompen beschermen tegen aangroei. De Amerikaanse boormossel verdwijnt ook, zij het door andere oorzaken. Vroeger was het een algemeen voorkomende soort op ons strand, in 1933 per ongeluk ons land binnengesmokkeld en sindsdien snel langs de hele kust verbreid. Een groot verlies is het verdwijnen van deze exoot niet.

Nu rukt een andere Amerikaan op, de Amerikaanse zwaardschede die in 1979 voor het eerst werd gevonden in de Waddenzee, Hij heeft zich zo voorspoedig voortgeplant dat hij sinds 1982 algemeen voorkomt langs de hele kust. Nu spoelt hij vaak met miljoenen aan, doorgaans nog als doosjes aan elkaar.

De Amerikaanse boormossel is rond 1890 in Europa terechtgekomen met kweekoesters uit de Verenigde Staten. Maar nog steeds is niet met zekerheid bekend hoe de Amerikaanse zwaardschede Nederland heeft bereikt. Deskundigen vermoeden dat larven zijn meegekomen met ballastwater, dat voor de Nederlandse kust is geloost.

Op www.trouw.nl/groen kunt u eerdere dagboek-afleveringen inzien en vragen stellen over de inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden