1 Eten delen met de buurt

Geen tijd of geen zin om te koken? Kijk op thuisafgehaald.nl om te zien of uw buurvrouw een extra portie heeft. Of bied uw eigen eten aan.

TEKST CAROLINE BUIJS

Op de fiets op weg naar een adres waar ik vanavond met Evelien Bruins (26) een maaltijd ga halen, rinkelt mijn telefoon. Het is Evelien zelf: "Sorry, ik ben iets later. Ik ben vergeten bakjes mee te nemen, die moet ik nog even kopen."

Wie een maaltijd gebruikt via de website thuisafgehaald.nl brengt namelijk zelf een bakje mee om de porties in te vervoeren. Als Evelien even later arriveert, heeft ze nog steeds geen bakjes. Er volgt een zoektocht via een ijzerhandel en een supermarkt - zonder resultaat. Uiteindelijk is de slager op de hoek zo vriendelijk om gratis twee bakjes mee te geven. Met deksel, want we halen maaltijdsoep.

Precies een jaar geleden begonnen 'sociaal ondernemers' Marieke Hart en Jan Thij Bakker de site thuisafgehaald.nl, en inmiddels zijn er meer dan dertigduizend gebruikers. Marieke Hart: "Vaak roken we vanuit onze tuin de heerlijkste geuren uit de keuken van de buurvrouw. Dat maakte ons nieuwsgierig naar haar kookkunsten én naar haar." Hart en Bakker vroegen de buurvrouw of ze eens een hapje mochten proeven en na haar enthousiaste reactie stonden ze met een paar euro op de stoep en keerden terug met een portie pompoensoep. "We realiseerden ons dat het delen van eten een geweldige manier is om je buren te leren kennen."

Evelien is een werkende alleenstaande moeder, voor wie thuisafgehaald.nl regelmatig een uitkomst is. "Na mijn werkdag haal ik mijn dochter Julia (van anderhalf) van de crèche, en om dan nog boodschappen te doen en te koken vind ik niet echt handig." Twee adressen bij haar in de buurt zijn favoriet: een Italiaanse familie en een Marokkaanse familie.

"De Italiaanse dame, Cecilia, kookt biologisch en je proeft echt dat alles met liefde en plezier gemaakt is. De porties zijn royaal en gezond: veel groenten en stoofpotjes en geen afgezaagde gerechten als pizza en pasta. Bovendien kan ik er vaak voor een euro een verrukkelijke huisgemaakte tiramisu bij kopen."

De verse maaltijden van thuisafgehaald.nl bieden net wat meer afwisseling dan het vaste assortiment van een supermarkt of traiteur. Maar ook het sociale aspect speelt voor Evelien een rol. Cecilia komt ze regelmatig tegen op straat en maakt dan een praatje. "Ik ken mijn beneden- en bovenburen, maar het is prettig wat meer mensen uit de buurt te kennen. Stel dat er een noodgeval is of zo, dan zou ik nu wel bij Cecilia durven aanbellen. Zo voelt de stad toch iets minder anoniem."

Ook als er vrienden komen eten, is deze manier van 'koken' voor Evelien makkelijk. Want een maaltijd in elkaar draaien voor een groep vrienden terwijl er een dreumes om haar heen drentelt, dat werkt niet. "Op mijn vrije dag kook ik vaak zelf, maar het is fijn om iets te bestellen. Ook omdat ik aan het einde van de dag best zin heb om even met iemand te kletsen." En wie weet komt Julia op deze manier ook aan wat vriendinnetjes uit de buurt - haar crèche ligt in een andere wijk.

De soep van paprika en tomaat die we vanavond ophalen, is van een nieuw adres. Evelien: "Je bent afhankelijk van wanneer mensen eten aanbieden. Vandaag is dat iemand die ik niet ken." Dus klimmen we de trappen op van een onbekend herenhuis en staan we plots midden in een vreemde huiskamer.

"Ik ben wel nieuwsgierig hoor, ik vind het geweldig op deze manier bij iemand binnen te loeren. Dat is elke keer weer een verrassing: wat zijn het voor mensen? Zijn ze vriendelijk? Wat voor huis hebben ze? Hoe zal het eten smaken?"

We ontdekken dat Jeanine, die de soep heeft gemaakt, pas een paar weken meedoet aan thuisafgehaald.nl. "Dit past precies bij mij: ik hou van eten, van praten over eten, van koken, van boodschappen doen en van zorg besteden aan eten. Veel mensen, merk ik, hebben een hekel aan koken. Ik wilde er altijd al meer mee doen, maar ik heb al een leuke baan. Thuisafgehaald.nl is voor mij een goede tussenoplossing. Mijn curry met garnalen was een topper, daar waren zelfs te veel aanmeldingen voor."

Dat er regelmatig vreemden in haar keuken staan, vindt Jeanine juist leuk. "Dat iemand uit mijn buurt mijn eten opeet vind ik een grappig idee."

Eén keer viel het tegen, vertelt Evelien. "Toen ik aanbelde, werd het eten meteen naar beneden gebracht, ik kon dus niet binnen gluren. De man was bovendien onvriendelijk en het eten fantasieloos. Jammer. Juist even kletsen en de sfeer bij iemand proeven maakt dit bijzonder."

Terwijl we in het herenhuis wachten op de soep ervaren we nóg een plus van thuisafgehaald.nl: we doen ideeën op voor een heel andere keukeninrichting.

Koken of afhalen
Het idee is simpel: er zijn koks en afhalers. Wanneer je je registreert op de site, krijg je vanzelf een e-mail met alle maaltijdaanbiedingen in je buurt. Je kunt ook zelf kijken op de website wat er bij jou in de buurt aan fijne maaltijden wordt aangeboden. Daar staat bij vermeld wat de maaltijd kost en op welk tijdstip je die kunt afhalen.

Wil je een maaltijd bestellen, dan klik je op 'afhalen' en krijgt de kok in kwestie een e-mail. De kok bevestigt de mail met prijs en afhaaltijd en klaar is kees. Registreren is gratis en de kok bepaalt, afhankelijk van de boodschappen, hoeveel de maaltijd kost.

www.thuisafgehaald.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden