1 Een schoolagenda kopen

Wordt het er eentje van Angry Bird, van Blond Amsterdam of een exemplaar van Voetbal International? Vooral jongere middelbare scholieren hechten aan de juiste (dure!) agenda.

TEKST NIENKE LEDEGANG

De middelbare scholen stromen deze weken weer vol. Hoog tijd dus voor de aanschaf van schoolspullen, in het bijzonder agenda's. Je zou misschien verwachten dat papieren agenda's in de tijd van smartphones en sociale netwerken hopeloos overbodig zijn geworden, maar het aanbod in de winkel is nog steeds overweldigend. Twee dingen vallen op: 1. ze zijn onbetaalbaar. En 2: ze mikken vooral op meiden.

Bloemetjes, vlindertjes, uiltjes. De schattigheidsfactor van veel schoolagenda's is hoog, vooral van de merken die daar patent op lijken te hebben zoals Lief!, Blond Amsterdam, Oilily, Pip Studio en Colorique. Zelfs de aloude paardenagenda van Penny doet mee met een fijn dessin. Niet de paarden, maar de prints doen het 'm.

Het kost wel wat. Voor minder dan 14,95 euro gaan bovenstaande agenda's de toonbank niet over. Er zitten zelfs uitschieters tot 16,95 euro bij. Pfoe! Dan is het hard hopen dat je ouders voor je in de buidel tasten.

Er is nóg een probleem met de enorme categorie schattige, blije agenda's: voor jongens is het natuurlijk een absolute no-go. De heren lijken in de kantoorboekhandel en op de schoolcampus een bijrol te hebben. Zelfs de klassieke Pop-agenda lijkt te mikken op een vrouwelijke doelgroep. Of niet soms, als de eerste foto er een is van Justin Bieber en de achterplaat van One Direction? Vergeleken met de dames is het behelpen voor jongens.

De Geinagenda is een optie (met 9,99 euro redelijk betaalbaar, en voor dat geld heb je ook nog elke week een mop), net als de Angry Birds en Fokke en Sukke. En natuurlijk is er de (vrij uitgebreide) categorie voetbalagenda's. Uiteraard van je favoriete club (Ajax, Feyenoord of PSV), maar ook van Voetbal International, de KNVB of Goal. Onze favoriet: Goal. Want: betaalbaar en genoeg ruimte voor je eigen transferlijstjes, voetbalpoules of Twitteroverzichtjes. Voetbal International is met 16,95 euro vooral heel duur. Ongetwijfeld vanwege de gave omslag - die ziet eruit en voelt aan als het leer van een voetbal - want verder is-ie saai.

Maar wie zijn wij? Iemand die er écht kijk op heeft is Guido Abbas, floormanager van de Schoolcampus van de V&D in Leiden. Abbas kan precies vertellen 'what's hot and what's not'. "De Supertrash-agenda is uitverkocht. Zowel de zilveren als de gouden editie. Dat zegt genoeg, lijkt me. Verder loopt de Blond-agenda heel goed. En de Fashionista-agenda, die ook met twee edities komt. Bij jongere scholieren is de 'Hoe overleef ik'-agenda populair."

Blijkbaar hoeven veel scholieren (of hun ouders) niet te kijken op een euro meer of minder, want bijvoorbeeld de genoemde Fashionista-agenda kost 16,95 euro.

Toch lijkt er een beweging op gang te komen van prijsbewuste scholieren. Isa Lesquillier (13) uit Leiden gaat dit jaar naar 2-vwo en kocht voor twee euro een agenda bij de Hema. "Die plak ik dan zelf helemaal vol met plaatjes van Justin Bieber. Daar ben ik een enorme fan van."

De zogeheten customized agenda is in opmars bij Isa in de klas. "Ik heb meer vriendinnen die het zo doen. Maar er zijn er ook genoeg die wél een dure agenda kopen, hoor. Vorig jaar had ik dat ook nog. Maar voor hoeveel je 'm gebruikt, vond ik het niet echt de moeite waard. En van die drukke printjes word ik ook een beetje druk in mijn hoofd."

De Amsterdamse Laura van der Wal (15), die naar de vierde klas gaat, heeft nog geen agenda gekocht. "Mijn school gaat digitaal. Roosters, huiswerk, zelfs hoe vaak je te laat bent gekomen; het loopt nu allemaal via de app Magister. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen. Toen heb ik halverwege het jaar mijn agenda weggegooid."

Mocht ze alsnog een agenda nodig blijken te hebben, dan wordt het geen dure. "Dan koop ik een gewone, een simpele. Zo'n échte agenda van O'Neill of Oilily is toch meer iets voor in de lagere klassen. Toen ik naar de brugklas ging, heb ik misschien wel voor 200 euro schoolspullen gekocht. Nu ben ik voor 30 euro klaar."

Laura's zusje Fee (12) begint nu aan de middelbare school. Ze heeft nét haar schoolspullen aangeschaft, samen met haar moeder. En dat uitstellen van de aankopen werd beloond, want haar drie favoriete agenda's waren allemaal afgeprijsd naar 7 tot 10 euro: de Oilily-agenda, de Poeki-agenda en een agenda met een panterprint. Uiteindelijk werd het de Poeki-agenda voor 7 euro. Maar, zegt Fee: "Ik vond het heel lastig kiezen."

En dat is het ook. Want met welke agenda wil je op de eerste schooldag gezien worden, en met welke beslist niet? Dat dilemma zou over een paar jaar zomaar eens verdwenen kunnen zijn, als alle scholen zijn overgestapt op de digitale communicatie. Ergens ook wel weer jammer.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden