1 duurzaam naar zee

Zandvoort, dat is toch bling bling, vette auto's, kleine bikini's? Toch kun je er aan het strand inmiddels linzensoep krijgen.

Op een grijze maandagmorgen in deze zomer zonder zomer is het strand van Zandvoort-Zuid verlaten. De branding stort loom op het strand, een enkele kitesurfer zoekt de windvlagen die, net als de zon, voorlopig ontbreken. Zevenhonderdvijftig meter lopen zou het moeten zijn, van het zuidelijkste punt van de Boulevard naar Paal 69@thebeach. Dat heeft een uithangbord in elk geval beloofd.

Wanneer aan de horizon de wolken scheuren en een glimp van de zon voorzichtige stralen legt over de gladde zee, verschijnt een puntje aan de einder dat uitgroeit tot een vuilnisbak. Een mooie vuilnisbak, van steigerhout gemaakt, voorzien van twee gaten: eentje voor papier en eentje voor restafval. Hier moet het zijn. 'Paal 69@thebeach', duurzame strandtent.

Een duurzaam strandpaviljoen? In Zandvoort nog wel, waar de bezoeker op zoek is naar zee, zand en zuipen. Toch lijkt 'Paal 69' in niets op een snackbar op palen. Aan de buitenkant ontbreken allereerst de palen, en verder alle popie-jopie gadgets die het Zandvoortse strand zo onverteerbaar maken. Op een overzichtelijk terras staan gewone tafels en stoelen. Binnen wachten vintage loungebanken en een houtkachel, speelgoed zwerft over de grond; in de zomer leeft het gezin van de eigenaren bijna op het strand. Het hele paviljoen ademt de sfeer van een huiskamer.

"In het seizoen zijn we van negen tot middernacht open", zegt Mirjam van Ewijk, samen met vriend Patrick Lespinasse eigenaar van Paal 69. "Dan krijg je dat."

Van Ewijk en Lespinasse, beiden net veertig, landden op het strand na een leven met drukke banen in de logistiek.

"Toevallig kwamen we hier terecht", vertelt Lespinasse met een licht accent. Hij is geboren in Canada en al lang Europeaan. "Dit paviljoen stond te koop. Het had toen een vegetarische kaart, wij wilden meer." Vriendin Van Ewijk: "Duurzaam stond al heel hoog in ons vaandel. We hebben het strikt vegetarische laten vallen en zijn duurzaam geworden."

Wel is het aantal vegetarische schotels op de kaart nog ruim, maar vis en vlees staan ernaast. "Scharrelvlees en duurzaam gevangen vis", benadrukt Lespinasse, de kok.

De deur zwaait open, de strandwacht komt binnen met zijn Schotse collie. Paviljoenhond Spike, een Jack Russel uit het asiel die rustig lag te slapen, springt nu enthousiast op. Van Ewijk gaat de kinderen halen, die in hun laatste schoolweek zitten.

Tijd om iets te eten? Lespinasse springt op en gaat voor naar de kleine keuken, links achter de vintage toog.

"We letten vooral op de smaak", zegt hij. "Het hoeft ook niet per se biologisch, duurzaam is ook goed." Biologische tomaten uit Spanje, bijvoorbeeld, komen de keuken van Paal 69 niet in. Wel de lokale bieren, biologische groenten van de markt en vis, vers uit de Noordzee.

"We hebben geen vast vismenu", legt hij uit, "maar keuze van de dag. De vis is ook die dag van de veiling gekomen." En altijd voorzien van het MSC-label, het kenmerk voor duurzaam gevangen vis. Vandaag is het kabeljauw, maar op verzoek maakt de kok wat hijzelf het lekkerst vindt.

Behalve met duurzaam, liefst biologisch voedsel, werkt Paal 69 ook met fair trade- en streekproducten.

"Ieder jaar willen we meer groeien", legt Patrick uit. "We zijn dit jaar overgestapt op bamboebakjes voor mayonaise. Die zijn biologisch afbreekbaar."

Hij schuift twee schotels onder mijn neus, een linzensoep en een bara, een Surinaams gefrituurd koekje met chutney.

"Huisgemaakt", meldt Lespinasse. Dat is te proeven. De linzensoep is heerlijk, vol smaak, met een scheutje room dat de pittige peper zacht laat prikkelen. De kruidenbara knapt tussen de tanden. Dat smaakt naar meer.

Nog zo'n stapje: sinds dit jaar is Paal 69 aangesloten bij 'fill the cup', waarbij de gast bij het eten twintig cent extra neertelt, waarmee een maaltijd voor een kind uit de derde wereld wordt betaald.

Een four-wheel drive ploegt over het strand en jaagt zwermen meeuwen op. Van Ewijk keert terug met de kinderen, Kyra van negen en Tim van veertien. Op het terras verschijnen de eerste gasten, op het oog welvarende jongere mensen met een hogere opleiding, niet de doorsnee Zandvoortganger met afritsbroek en nikes. Misschien dat het bordje 'naaktstrand' ze afschrikt?

Maar nee, legt Mirjam uit, voor ze naar buiten gaat om de bestelling op te nemen.

"We trekken ons eigen publiek. Natuurgenieters, die op strand Bloemendaal geen rust meer hebben."

"En iedereen is welkom", zegt Lespinasse. "Met kleren aan, of zonder."

Uit de keuken brengt hij het hoofdgerecht: zachte ricotta-spinazierolletjes, als kussentjes in een saus van geroosterde paprika's. Een schijf gegrilde geitenkaas bekroont de toren. Het is een sterk smakende combinatie, maar de smaak van de zachte rolletjes omwikkelt die van de paprika als een wollen deken.

Dan is het tijd voor koffie, duurzame koffie, en een lange avond aan zee waar nu eindelijk de zon zichtbaar is - aan de horizon.

Paal69 @ the beach, Strandafgang Zuiderduin 3, 2024 AG Zandvoort, 023- 5718231 , www.paal69.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden