1 “Beheersing en ontmoediging waren de doelstellingen van Perron 0, maar daarin zijn we niet geslaagd. & rdquo;

Van alles wat politici, artiesten, geestelijken, sportlieden en andere 'mensen in het nieuws' in 1993 hebben verklaard, uitgeroepen, verzucht of gezongen, verschijnt maar een fractie in de krant. Honderd van al die uitspraken roepen we in herinnering: citaten die verband houden met het nieuws in het afgelopen jaar en in Trouw zijn afgedrukt. Maar welke uitspraak was van wie? De 'bronvermelding' laten we aan de lezer over. De volgorde van de citaten is min of meer chronologisch. De letters die bij de bronnen zijn vermeld, vormen in de juiste volgorde een citaat dat dit jaar ook in Trouw heeft gestaan. Onder de inzenders van dat citaat van honderd letters en leestekens worden tien boekenbonnen van honderd gulden verloot. Oplossingen op een briefkaart voor 11 januari 1994 sturen naar: Redactiesecretariaat Trouw, Postbus 859, 1000 AW Amsterdam, onder vermelding 'Kerstpuzzel'. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

2 “Ik ben erg blij met deze hulp uit Dwingeloo en ik wil de bevolking van Dwingeloo hartelijk danken voor haar steun.”

3 “Ik ben niet van plan de sleutel van de gemeente aan Prins Carnaval te overhandigen.”

4 “Ik ben hier vanmorgen met de trein gekomen en heb tussen Castricum en Amsterdam gestaan, in de eerste klas nota bene.”

5 “Soms is het leuk om iemand te martelen. Maar het hangt ervan af tegen wie je speelt.”

6 “Ik ben sinds ik vader ben veel minder cynisch. Ik word langzamerhand een zachtmoedig mens.”

7 “We hebben nu eindelijk weer tijd voor normale zaken en hoeven ons niet zeven dagen per week bezig te houden met het verdelen van het land.”

8 “Zeker bij trouwdiensten is het in ons geseculariseerde landje een steeds grotere heksentoer om de juiste toon te treffen en de goede sfeer te scheppen met het stelletje ongeregeld dat voor je zit.”

9 “De criminelen zijn terug. De almachtige God zal de ongelovigen vernietigen.”

10 “Wanneer kan ik je weer spreken? Woensdagnacht?”

11 “We hopen dat het de jongens helpt de tijd die zij daar moeten doorbrengen, wat sneller om te krijgen.”

12 “Koninginnen realiseren zich niet dat de telefoon in je huiskamer binnenkomt.”

13 “Ik heb het al vaker gezegd: we kunnen niet weg en we kunnen niet mee. Het gaat nu om de vraag 'to be or not to be' voor de kerk.”

14 “Vandaag, bij het heengaan van de oude orde, is de nieuwe wereld vrijer maar minder stabiel.”

15 “Er is een limiet aan het aantal mensen dat vermoord kan worden in een plaats als Oxford en ik denk dat we die grens al een tijdje geleden hebben overschreden.”

16 “Ik wil meiden die zo graag willen, dat ze constant aan hun bit staan te trekken.”

17 “Ik heb in mijn eentje niet veel macht, maar spraakmakend ben ik wel.”

18 “Het is toch de smerigste en misdadigste stad van Europa? Van Thijn weet wel hoe het allemaal moet in Zuid-Afrika, maar zijn eigen stad op orde houden kan hij blijkbaar niet. Je bent er je leven niet zeker. Als ik in Amsterdam kom, wil ik een politie-escorte hebben. Maar eerst een officieel excuus.”

19 “Wij eten veel broccoli, veel: groenten, veel plantaardige vezels en fruit. De maaltijden worden meer Amerikaans en minder Frans van karakter. We gaan ons meer richten op gezond Amerikaans eten.”

20 “Het zou niet eerlijk zijn, noch tegenover het ANC noch tegenover de velen die op mijn leiderschap rekenen, mij nu terug te trekken.”

21 “Het kabinet en de Tweede Kamer zijn de laatste jaren steeds meer onder een deken komen te liggen. Ik denk dat als de partijleiders niet in het kabinet zouden hebben gezeten, het kabinet allang in mekaar gevallen was.”

22 “We voelen ons langzamerhand tweederangs burgers. De hetze tegen ons moet maar eens ophouden.”

23 “Ik zou me wel eerder hebben overgegeven als ik niet zo bang was geweest dat ik vermoord zou worden. Ik smeek u, sluit me op in een veilige gevangenis.”

24 “Kleine mannekes zijn vaak gefrustreerd, moet u weten.”

25 “Ik heb mijn vermoedens dat mensen op Curacao heel bewust proberen die criminele jongeren hiernaartoe te lozen.”

26 “Nederland gaat te gronde aan de gebrokenheid van gezinnen. We laten dat gebeuren. De vuiligheid op de televisie, de seksindustrie, de filmkeuring die ter discussie staat - het doet een klimaat ontstaan waarin alles maar kan.

27 “Ik heb geen onwerkelijk, flierefluiterig beleid gevoerd. Eind 1991 heb ik nog voorgesteld drastisch in te krimpen. Toen kwam het de wethouder echter politiek slecht uit.”

28 “Laten we hopen dat nu niet gebeurt zoals zo vaak na een toekenning van een prijs: dat de toekenning zal werken als een geluiddempende grafzerk.”

29 “Ook als ik mij honderdmaal Duitser voel, bij een deel van de bevolking gaat dat er eenvoudigweg niet in. Voor velen ben ik simpelweg een gast, een aardige gast, een gast die men waardeert. Maar ik blijf een vreemde.”

30 “Als de bijbel gelijk heeft, dan ben ik Christus.”

31 “Ik kan zonder meer meedelen dat het water in Nederland na drie jaar beleid minder vuil is dan daarvoor.”

32 “We laten elkaar nooit meer los, he Ramses.”

33 “Ik heb een tijd biologieles gegeven aan een scholengemeenschap, maar ik bleef altijd tekenen. Nadat ik met lesgeven was gestopt, kon ik me gelukkig wat meer op schilderen toeleggen.”

34 “Dat WAO-regime is zo aantrekkelijk, dan is zo'n vrouw toch gek dat ze geen postnatale depressie krijgt?”

35 “Nederland heeft drie dagen met het mes op tafel onderhandeld.”

36 “Door alle tijden heen is het rijmen voor mij een soort speelgoed gebleven. Ideaal, toch? Wee degene die zijn speelgoed niet koestert. Met taal kun je blijven stoeien, godzijdank heb ik gezien dat ik daarvan kon bestaan.”

37 “De hele oorlog heeft Loe de Jong bij Radio Oranje zitten werken aan zijn eigen promotie.”

38 “De kerk moet in de toekomst niet zo beschamend snel meer zijn met het ophouden van de hand zoals nu.”

39 “Dit referendum heeft geen winnaars en geen verliezers opgeleverd; het heeft alleen de Russische staat verzwakt.”

40 “In mijn tijd leenden we allemaal en we zijn toch goed terecht gekomen! Is het eigenlijk zo erg, om geld te lenen? Ik vind dat zo calvinistisch als de pest.”

41 “We raakten verstrikt in maatregelen die van nature puur discriminatoir waren. Dat is moreel niet te verdedigen en wij hadden de moed dat te erkennen.”

42 “Ik ken geen enkele mafioso.”

43 “Ina en ik kennen elkaar al jaren.” .. haar door de war, hemd open, ik hang onderuit in die bank, zit wat aan m'n nagels te pulken, ik klets er doorheen.”

45 “Als ze mij vragen mee te gaan naar Indonesie, dan neem ik zo'n verzoek in ernstige overweging. Maar ik geef toe, de reactie van onze mensen zou heel fel kunnen zijn. Zo'n stap kan worden uitgelegd als 'Hij geeft het ideaal op'.”

46“In 1984 hebben we met Cruijff gewonnen, nu geheel op eigen kracht.”

47 “Het klinkt zo vals, zo stiekem, alsof ik expres probeer de fractie te vernaggelen.”

48 “We hadden het over de aanslag in Solingen en vonden dat we iets moesten doen.”

49 “Ons hele land rouwt met u.”

50 “Als het fractiebestuur zich over mijn functioneren in dergelijke bewoordingen zou hebben uitgelaten, dan had ik mijn koffers allang gepakt.”

51 “Aan Joke van hiernaast vraag ik 's morgens wel eens of ze lekker heeft verdiend die nacht. Want ja, ze doet het toch. Dan kan je er ook maar beter goed aan verdienen.”

52 “Clinton is een marihuana-roker, een dienstplicht-ontduiker en een rokkenjager met een voorkeur voor homoseksuelen.”

53 “Op de hoek van de tap heb ik jaren gestaan, in een klein cafe in Maastricht...”

54 “Het was een nachtmerrie van twaalf dagen. Ik hoop dat er nog leven is na de politieke dood, maar weet dat eerlijk gezegd niet zeker.”

55 “Gokken wekt verslaving, criminaliteit en ontreddering in de hand. We zijn dus bezig met een zaak van groot maatschappelijk belang, niet alleen met het tiende gebod.”

56 “Uw land heeft er toch ook 300 jaar over gedaan om een

democratische natie te worden? Zo lang hoeft het hier niet te duren.''

57 “Ik wil mezelf niet het complex aanpraten dat ik als enige een zwakke dag heb. Aan de andere kant heb ik het ook nooit kunnen omzeilen. Dat maakt mij dan ook niet tot een logische favoriet voor de eindzege.”

58 “Ik heb ergens gelezen dat ik niet op het verlanglijstje van Brinkman sta. Ja, ik behoor tot het overtolige AR-goed.”

59 “Ik ben eigenlijk gewoon een pastoor. Dat mag heel eenvoudig klinken, maar het is heel ingewikkeld werk.”

60 “Als echte socialist moet je bij Groen Links zijn.”

61 “Hoe kan ik het ANC en zijn beloften serieus nemen als ze besluiten achter mijn rug nemen?”

62 “Het is onzin om mij met Hinault en Merckx te vergelijken. Ik moet in de bergen altijd nog tachtig kilo mee naar boven nemen.”

63 “Ajax is mijn enige wens.”

64 “Leve de Europese republiek! Leve Lahaut!”

65 “In geval van een militaire interventie zijn wij tot alles in staat. Wij vinden zeker genoeg helden bereid om vitale objecten in het buitenland op te blazen,”

66 “Wie rust op tied, krijgt nooit spiet.”

67 “Het lijsttrekkerschap is voor mij een gepasseerd station.”

68 “De mensen op straat moeten mij wel kunnen begrijpen. In de dialoog met de kiezers moet ik een abstractieniveau hanteren, dat ook wervingskracht heeft voor mensen die op het randje van kerkelijkheid staan.”

69 “We zijn helemaal geen kazers, we hadden het zelfs nog nooit gedaan. Maar het leek een mooie uitdaging. En met een eigen winkel erbij pluk ik misschien nog wat van mijn naamsbekendheid.”

70 “Nu ik gezegd heb dat ik alleen Maartje ben als ik problemen heb, denken ze: ha, hij heeft die kleren weer aan, hij heeft het zeker weer moeilijk!”

71 “Mijn terugkeer moet een feest van geweldloosheid worden.”

72 “Mijn geduld raakt op. Iets wat ik nooit zal doen, is mijn uiterlijk veranderen en met een blonde pruik in een ander land gaan leven.”

73 “De zon van de onafhankelijkheid zal zeer binnenkort stralen over het gehele grondgebied van ons geliefde vaderland.”

74 “Het is een historisch moment dat hopelijk het einde inluidt van honderd jaar bloedvergieten. Zoals ik al zei: het is een begin, maar een enorm belangrijk begin.”

75 “Het is net een sprinkhanenplaag. Ze komen hier de boel opeten en Nederland blijft met een kaalgeplukt land achter.”

76 “Ik richt mij tot u in een tragisch uur voor mijn land. Wij hebben niets om ons te verdedigen.”

77 “Koeman, Bergkamp, Jonk, allemaal grote voetballers, zijn reserve en wij moeten moeilijk doen over een speler van 35 jaar die op de bank zit.”

78 “Ik weiger om te vervallen in Haags spraakgebruik.”

79 “Er is nog veel werk te doen en er is geen tijd te verliezen.”

80 “Aan een maidenspeech kwam ik niet toe, het werd mij niet toegestaan. De pikorde in de PvdA was verschrikkelijk.”

81 “Het oude moeten we vergeten, het was een vreselijk incident. Ik koester geen haat- of wraakgevoelens tegen de vernieler.”

82 “Ik ben klaar om naar duizend gevangenissen te gaan. Mijn geweten is zuiver.”

83 “Het is een droom van me ooit nog eens met Cruijff samen te werken. Als Nederland zich zou plaatsen, Cruijff meegaat als bondscoach en mij zou vragen, zou ik misschien overwegen terug te keren.”

84 “Ik schrik echt niet, als in het gat van de deur een vrouw verschijnt.”

85 “Laten we dit prachtige Rotterdam vernieuwen en een stukje verder krijgen. Ik ben een trotse Rotterdammer en wil communiceren met de mensen die er wonen, opkomen voor hun eerste zorg.”

86 “Ik heb er niets op tegen als winkeliers overvallers met een honkbalknuppel op de kop slaan. Winkeliers hebben het recht zich te verdedigen.”

87 “Zij kunnen niet rekenen op vergeving, want zij hebben de wapens opgenomen tegen burgers, Moskou, Rusland, kinderen, vrouwen en ouden van dagen.”

88 “Copernicus was een schrander en moedig humanist, die niet alleen theorieen uit het verleden kritisch toetste, maar ook de vrijheid van het wetenschappelijk onderzoek probeerde te koppelen aan trouw aan de kerk.”

89 “Ik wil nog wel een passend afscheid.”

90 “Ik ben tot de conclusie gekomen dat het fout is geweest dat we in Indie militair zijn opgetreden. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik moeten aftreden.”

91 “Ik moest toch ergens stratenmakers vandaan halen.”

92 “Ik vraag van de jongeren om te zien dat de wereld groter is dan Nederland. Dat is wat de heer Janmaat niet kan en niet wil. Daarom is hij bekrompen en daarom is hij in feite een racist.”

93 “Israel werd bij wijze van spreken afgeslacht. Ik wilde er absoluut zeker van zijn dat Israel geholpen zou worden.”

94 “Ik mis Nederland. Maar ik ben liever een kleine vis in een grote kom dan een grote vis in een kleine kom.”

95 “Het duurste stukje autoweg van Nederland is slechts een deel van de dag open voor slechts een deel van het autoverkeer.”

96 “Ik ben de enige in Nederland die op eigen kop in de Kamer is gekozen, omdat ik het vertrouwen van de mensen heb.”

97 “Achteraf gezien heb ik teveel gedeclareerd.”

98 “Ik blijf ervan uitgaan dat het middel in de potjes is terechtgekomen doordat er te enthousiast is schoongemaakt.”

99 “De uitdrukking 'Stem op mij, dan zorg ik ervoor dat Wassenaar en Bloemendaal gevrijwaard blijven van asielzoekers' zou ik nooit voor mijn rekening willen of kunnen nemen.”

100 “De Eerste Kamer? Ontbinden die zaak.” ..was van wie?

h Hedy d'Ancona, minister van WVC

v Giulio Andreotti, ex-premier van Italie

v Jasser Arafat, voorzitter PLO

i Jean-Bertrand Aristide, president Haiti

v Philip Bar, voormalig bisschop van Rotterdam

v Koningin Beatrix

h Evert van Benthem, schaatser/boer

e Rob den Besten, president-directeur Nederlandse Spoorwegen

b Dian Beukeboom, oprichtster stichting Rokers Belangen

t Allan Boesak, Zuidafrikaans theoloog/politicus

p Frits Bolkestein, VVD-fractievoorzitter Tweede Kamer

t Margaretha Bosshardt, officier b.d. Leger des Heils

t Erik Breukink, wielrenner

m Elco Brinkman, CDA-fractievoorzitter Tweede Kamer

t Janneke Brinkman, echtgenote CDA-fractievoorzitter

e Peter van Bruggen, radiopresentator Breakfast Club

e Ignatz Bubis, voorzitter Joodse Raad in Duitsland

w Gatsa Buthelezi, Zulu-leider Zuid-Afrika

s Howard Campbell, Amerikaans luchtmachtgeneraal Soesterberg

n Prins Charles

c Roeslan Chasboelatow, parlementsvoorzitter Rusland

ij Bill Clinton, president Verenigde Staten

h Hillary Clinton, echtgenote Amerikaanse president

h Cees de Cloe, (ex-)burgemeester van Almere

e Rosetta Cutola, hoofd van de Napolitaanse mafia

a Ien Dales, minister van binnenlandse zaken

s Colin Dexter, auteur van 'Inspector Morse'

r A. (Bob) den Doolaard, schrijver

e Roel van Duijn, gemeenteraadslid voor Groen Amsterdam

d Bill van Dijk, acteur

r Leen van Dijke, lijsttrekker RPF

ij Rudi Fuchs, museumdirecteur

l Henk Gemser, schaatscoach Nederlandse vrouwenploeg

w Jan van der Graaf, secretaris Geref. Bond in Ned. Hervormde kerk

e Ruud Gullit, voetballer

n Wim van Hanegem, trainer Feyenoord

w Ton Hardonk, SGP-burgemeester van Barneveld

e Maarten 't Hart, schrijver

a Dick van Hedel, directeur van Nutricia

d Youp van 't Hek, cabaretier

s Toon Hermans, cabaretier

c Willem Frederik Hermans, schrijver

G Rob Hessing, hoofdcommissaris van politie Rotterdam

d Hans Hillen, CDA-Tweede-Kamerlid

n Saddam Hoessein, president van Irak

a Miguel Indurain, Spaanse wielrenner

z Boris Jeltsin, president van Rusland

e Paus Johannes Paulus II

s Ad Kaland, CDA-fractievoorzitter Eerste Kamer

z Radovan Karadzic, leider Bosnische Serviers

k Vaclav Klaus, premier van Tsjechie

a Klazien uit Zalk

t Frederik de Klerk, president van Zuid-Afrika

h Wim Kok, minister van financien

d Gerrit Komrij, schrijver

, Peter Kooijmans, minister van buitenlandse zaken

n David Koresh, leider Davidian-sekte in Waco (Texas)

s Hubert Lampo, Vlaams schrijver

e Peter Lankhorst, fractievoorzitter Groen Links Tweede Kamer

a Maria Liberia-Peters, premier Nederlandse Antillen

c Rene van der Linden, CDA-lid Tweede Kamer

u Nico ter Linden, predikant Westerkerk Amsterdam

e Liesbeth List, zangeres

n Ruud Lubbers, minister-president

r Sicco Mansholt, oud-minister

d Joop Manusama, ex-leider Vrije Republiek der Zuid-Molukken

k Imelda Marcos, weduwe van Filippijnse dictator Ferdinand Marcos

m Hanja Maij-Weggen, minister van verkeer en waterstaat

e Dito Mendes de Gouveia, gedeputeerde van Curacao

n Hans van Mierlo, D66-fractieleider Tweede Kamer

t Erik Nordholt, hoofdcommissaris van politie Amsterdam

o Marjet Ockels, Nieuwe Partij-lid Tweede Kamer

e Bram Peper, burgemeester van Rotterdam

a Mohamed Rabbae, duo-lijsttrekker Groen Links

a Jitschak Rabin, premier van Israel

k Jeanne-Pierre van Rossem, Belgisch parlementarier

s Felix Rottenberg, voorzitter PvdA

d Salman Rushdie, Brits schrijver

a Frank Rijkaard, voetballer

a Gert Schutte, fractieleider GPV

n Wil Schuurman, partijsecretaresse Centrumdemocraten

l Nigel Short, Engels schaker

e Roberto Sighel, Italiaanse schaatser

o Hans Simons, staatssecretaris van WVC

o Edoeard Sjevardnadze, leider van Georgie

e Sandra Timmerman, dochter van Gert en Hermien/Playmate

t Roel in 't Veld, (ex-)staatssecretaris van onderwijs

r Elske ter Veld, (ex-)staatssecretaris van sociale zaken

n Bas van der Vlies, SGP-fractievoorzitter Tweede Kamer

i Wiel Vossen, voormalig burgemeester van Gulpen

n Henk Vredeling, oud-minister

e Piet de Visser, voormalig PvdA-Kamerlid

c Richard von Weizsacker, president Duitse bondsrepubliek

s Tjerk Westerterp, oud-minister

n Jan Wiarda, hoofdcommissaris van politie Utrecht

a Hans Wiegel, commissaris van de koningin in Friesland

d Frans Wiertz, bisschop van Roermond

l Jan Wolkers, schrijver/beeldend kunstenaar

. Thijs Woltgens, PvdA-fractieleider Tweede Kamer

k Ivo de Wijs, tekstdichter

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden