1,9 miljoen gekaapte pc's ontdekt in botnet

(\N) Beeld
(\N)

Beveiligingsexperts van Finja hebben een gekaapt computernetwerk van 1,9 miljoen pc’s ontdekt. Dat laat bedrijf vandaag op zijn website weten. Het netwerk is gevormd door cybercriminelen uit Ukraïne.

Van onze internetredactie

De cybercriminelen hebben niet alleen computers bij mensen thuis ‘overgenomen’, maar maken ook gebruik van computers van bedrijven en overheden. Beveiligingsbedrijf Finjan ontdekte dat 77 gehackte domeinen in gebruik waren door overheden. “We waren verbaasd dat er zoveel overheidscomputers geïnfecteerd waren, we hebben het natuurlijk gemeld bij de autoriteiten. In Groot-Brittannië vonden we bijvoorbeeld zes afdelingen met een of meerdere geïnfecteerde computers”, aldus Yuval Ben-Itzhak, technisch directeur van Finjan, op de BBC-website.

Finjan traceerde het netwerk terug naar zes cybercriminelen uit Ukraïne. Het is nog niet bekend welke bedoeling de cybercriminelen hebben met het netwerk. Het minst bedreigende doeleinde is het versturen van spam. De hackers ‘verhuren’ hun gekaapte netwerk voor gemiddeld 75 dollar per 1000 computers. Door gebruik te maken van dat netwerk kunnen bedrijven die spam versturen vrij goedkoop veel emails versturen. Gevaarlijker wordt het wanneer de cybercriminelen het gemunt hebben op individuele pc’s. Op dat moment wordt het mogelijk om emails te lezen, bestanden te kopiëren, paswoorden te stelen of spam te versturen.

Volgens de BBC heeft het internetbeveiligingsbedrijf de Londense politie inmiddels ingelicht. “Wij ontkennen noch bevestigen dat individuele organisaties of personen slachtoffer zijn geworden van de aanvallen. Ook kunnen we niets zeggen over het aantal geslaagde aanvallen. We zijn constant bezig met personen en afdelingen in te lichten en advies te geven over de gevaren die internet met zich meebrengt”, aldus een woordvoerder van de Metropolitan Police op de website van BBC.

De geïnfecteerde computers zijn vooral afkomstig uit Amerika (45 procent), Groot-Brittannië (6 procent) en Duitsland (4 procent). 78 procent maakt gebruik van Internet Explorer. Hoeveel computers in Nederland besmet zijn is niet bekend.

Computers raken besmet door het bezoeken van websites die, zonder dat de gebruiker er van weet, software installeert op een computer. Deze software geeft cybercriminelen toegang tot de computer. De malware, zoals de software wordt genoemd, kan ook andere computers in het netwerk infecteren. Op deze manier ontstaat er al snel een groot netwerk van computers.

(Werry Crone) Beeld
(Werry Crone)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden