1,5 miljoen extra voor vakcolleges

Het Vakcollege is een nieuwe technische beroepsopleiding voor jongeren die een loopbaan in de techniek ambiëren. Jongeren worden bijvoorbeeld opgeleid tot monteur of bouwvakker. (Roger Dohmen)

Het kabinet trekt 1,5 miljoen euro uit om het bedrijfsleven te betrekken bij moderne ambachtscholen, ook wel de vmbo-vakcolleges genoemd. Dat heeft Minister Van der Hoeven vanochtend bekendgemaakt.

Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam, waar nieuwe sponsoren voor de scholen werden gepresenteerd, liet het ministerie van economische zaken weten dat het de bedoeling is om technisch georiënteerde bedrijven meer bij de vakcolleges te betrekken in de ’Stichting Vrienden van de Vakcolleges’. Nu kampen deze bedrijven vaak met groeiende tekorten aan goed geschoold personeel. Door de plannen moet het technische onderwijs meer gaan aansluiten bij de praktijk.

Hans de Boer, oud-voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, was vorig jaar mede-initiatiefnemer van de moderne ambachtscholen. Meer praktijkgerichte opleidingen met zogenoemde leerwerkbanen moeten volgens hem jongeren die anders dreigen uit te vallen, aan een diploma en baan helpen.

Toen De Boer in opdracht van het vorige kabinet de hoge jeugdwerkloosheid aanpakte, constateerde hij dat jongeren te weinig kiezen voor een degelijk vak. In plaats van een opleiding in bijvoorbeeld de techniek gaat „een veelvoud voor sportopleidingen, communicatiestudies en andere modieuze fratsen”. Juist deze jongeren krijgen het volgens De Boer moeilijk op de arbeidsmarkt in economische slechte tijden, die nu weer dreigen.

Vorig jaar was het plan om in 2012 of 2013 65 vakcolleges te hebben opgericht. Wegens de dreigende economische recessie wordt het plan versneld ingevoerd en moet het al in 2010 gereed zijn. Inmiddels zijn er dertien vakcolleges en waren aan het begin van dit schooljaar zeker duizend leerlingen ingeschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden