1,3 miljoen mensen leven in armoede

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De armoede in Nederland zoals gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek is in 1996 licht toegenomen. Het aantal huishoudens met een inkomen rond of onder het bijstandsniveau is in 1996 met 20 000 gestegen tot 655 000, ofwel 1,3 miljoen mensen.

Niet alleen absoluut, ook verhoudingsgewijs neemt het aantal huishoudens op het sociaal minimum toe: van 10,3 procent in 1995 naar 10,6 procent een jaar later. Het sociaal minimum ligt in de definitie van het CBS 5 procent boven bijstandsniveau, dat is 22 000 gulden voor een echtpaar.

Een aanzienlijk deel van de huishoudens met een laag inkomen moet daar langdurig van rondkomen. Hun aantal neemt iets af. In 1996 waren 240 000 huishoudens tenminste vier jaar op het minimum aangewezen, 10 000 minder dan een jaar eerder.

Niet alle huishoudens met een laag inkomen, zijn aangewezen op een uitkering. Eén op de vijf haalt het geld uit betaald werk. Dat zijn voornamelijk zelfstandigen die weinig verdienen of op hun vermogen interen. Zij hebben doorgaans minder dan vier jaar een inkomen rond of onder het sociaal minimum.

Onder de huishoudens met een laag inkomen bevinden zich relatief veel eenoudergezinnen. De helft van de eenoudergezinnen moet van zo'n bedrag rondkomen. Ook oudere, alleenstaande vrouwen hebben vaker een laag inkomen. Eén op de acht vrouwen boven de 65 jaar leeft van een bedrag rond of onder de bijstand.

Het CBS wijst erop dat de hoogte van het sociaal minimum - afgemeten aan de bijstandsuitkering - nog niet zoveel zegt over de koopkracht. In 1979 bij voorbeeld kon van een bijstandsuitkering veel meer gekocht worden dan nu het geval is. Doordat de uitkeringen daarna jarenlang bevroren zijn, is de koopkracht afgenomen.

Afgezet tegen de koopkracht van een uitkering in 1979, is het aantal huishoudens met een laag inkomen in 1996 de helft hoger dan de officële cijfers melden, berekende het CBS. Niet ruim 10 procent, maar ruim 15 procent van de huishoudens heeft dan een laag inkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden