1-0 voor de milieuclubs: statiegeld blijft bestaan

Petflessen met statiegeld.Beeld ANP XTRA

Het statiegeld op grote plastic drankflessen blijft toch bestaan. Afschaffen van het systeem hing in de lucht, maar staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, milieu) stelt een besluit hierover voor onbepaalde tijd uit. Bronnen in Den Haag bevestigen dit. Mansveld informeert naar verwachting donderdag de Tweede Kamer hierover.

Het statiegeld op grote pet-flessen zou eigenlijk al op 1 januari 2015 worden vrijgegeven, een vurige wens van de verpakkingsindustrie. Maar de bedrijven voldeden niet aan de afspraken die het vorige kabinet (VVD/CDA) met ze maakte over de te halen milieudoelen. De staatssecretaris zegde toe dat ze medio dit jaar een nieuw besluit zou nemen over het al dan niet afschaffen van het statiegeld.

Lobby wint
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft het afgelopen jaar wederom onderzocht of de verpakkingsindustrie de afspraken is nagekomen. Naar verluidt blijkt dit opnieuw niet het geval. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds te veel verpakkingen in omloop waarin pvc is verwerkt. Dit is tegen de afspraak.

De afgelopen maanden ontstond er een stevige strijd tussen milieuorganisaties aan de ene kant en de verpakkingsindustrie en de supermarkten, waardoor ook de staatssecretaris onder grote druk kwam te staan. De industrie wil van statiegeld af omdat ze het systeem te duur vindt en de supermarkten opgescheept zitten met de lege flessen in de winkels. Milieuorganisaties stelden dat statiegeld helemaal niet duurder hoeft te zijn als het breed wordt ingevoerd. Statiegeld op kleine flesjes en blikjes maakt ook een einde aan het zwerfvuil en vermindert de plastic soup in de oceanen.

Retourpremie
Diverse partijen in de Tweede Kamer zouden daarom graag zien dat het systeem ook voor kleine flesjes en blikjes wordt ingevoerd, zoals in Duitsland succesvol gebeurt. Maar zover wil Mansveld niet gaan. Ze heeft besloten dat statiegeld voorlopig niet wordt uitgebreid, melden bronnen. Om dit soort zwerfvuil tegen te gaan, is iets anders bedacht. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Afvalfonds introduceren, samen met het ministerie van infrastructuur en milieu, de 'retourpremie'.

Maatschappelijke instellingen, zoals scholen en sportclubs, krijgen de mogelijkheid om grote hoeveelheden flesjes en blikjes in te zamelen in ruil voor een vergoeding. Dit zou vanaf 1 januari komend jaar mogelijk moeten zijn. Ze moeten de flesjes niet bij de supermarkten inleveren, maar bij speciale depots. Het is niet de bedoeling dat ook particulieren afval gaan inzamelen om voor deze retourpremie in aanmerking te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden