020202

Slechts één mag op 2-2-2002 voor prins Willem-Alexander en Máxima preken. Trouw vroeg enkele collega-predikanten wat zij hadden willen zeggen als... Vandaag ds. J. H. Velema.

Ds. J.H. Velema en Christelijk gereformeerd emeritus predikant te Nunspeet.

Aan uw huwelijk, Willem-Alexander en Máxima -een naam met pretenties: u moet maximaal functioneren- zitten zeker drie aspecten die ik vanuit mijn reformatorische levensovertuiging graag wil belichten.

Uw huwelijk betekent allereerst: het Oranjehuis kan gecontinueerd worden onder Gods zegen. Er kunnen kinderen worden geboren. Het koninklijk huis kan zijn plaats blijven innemen in ons volksleven. De band tussen Oranje en Nederland wordt door uw huwelijk bevestigd.

Oranje en Nederland -die twee hebben wat met elkaar. Nederland zou Nederland niet zijn zonder Oranjehuis. In een postmoderne tijd staat geschiedenis laag genoteerd. Maar op het Canadese monument in ons goede Veluwse dorp staat: Zonder het verleden heeft het heden geen toekomst. De Zeven Provinciën zijn door de opofferende inzet van de grote Oranjevorst, Willem de Zwijger, tot eenheid geworden in de strijd om de vrijheid van godsdienst. De eeuwen door hebben vele Oranjes zich moeite gegeven om ons land te beschermen, te bewaren en te consolideren. De Oranjes zijn door God aan ons land gegeven. Een andere regeringsvorm had ook gekund, maar nu het zo geschied en geleid is, mogen we van harte hopen dat deze band nog lang intact mag blijven. Je moet er niet aan denken wat we in onze multiculturele en raciale samenleving zouden krijgen wanneer ons land nu tot republiek zou worden gedegradeerd.

Omgekeerd -de Oranjes zijn door hun band aan en inzet voor Nederland gevormd en uitgegroeid tot een vorstenhuis dat kan bogen op veel sympathie. De wijze waarop de Oranjevorstinnen in de vorige eeuw zich hebben gepresenteerd, heeft veel bewondering gewekt. En we hopen van harte dat in onze toekomst zal blijken dat u, jong koninklijk paar, deze traditie zult voortzetten.

Met Oranjegekte heeft dit niets te maken. Het wil een dankbare erkenning zijn aan de door God gelegde band tussen Nederland en Oranje. We hopen dat deze band door uw huwelijk nog versterkt zal worden.

Uw huwelijk wordt in een eredienst 'ingezegend'. We zijn dankbaar dat er geen sprake hoeft te zijn van 'zegening', maar dat de eerste term voluit past, ook al wordt in sommige reformatorische kerken liever de term 'huwelijksbevestiging' gebruikt.

U, bruid, bent een roomse Argentijnse. Uiteraard hadden we liever gewild dat u protestants was, ook al is dit woord vandaag een elastisch begrip. U hebt de nooduitgang gekozen en dispensatie gekregen. Van de presentie en kerkelijke presentatie van een roomse geestelijke is geen sprake. Dat moge zo blijven. Een herhaling van de gang van zaken in de Grote Kerk te Apeldoorn -bij het huwelijk van Maurits en Marilène- moge ons bespaard blijven. Er is nu eenmaal groot verschil tussen rooms en protestants als het gaat over het huwelijk en het gebruik van eucharistie.

Een kerkelijke huwelijksbevestiging die wijd en zijd gevolgd kan worden is een getuigenis voor ons volk. God is er en Zijn zegen heeft ieder nodig, ook u, bruidspaar. Daarom laat ik een krachtig geluid horen. Laat deze trouwdienst geen ornament zijn -versieringen zijn er al genoeg. Mag ik u wijzen op het fundament van een gelukkig en gezegend huwelijk.

Ten slotte heeft uw huwelijk een persoonlijke kant. U tweeën belooft elkaar op de tweede dag van de tweede maand in het jaar twee van het derde millennium trouw. De Heere God, met Wie Willem van Oranje een vast verbond heeft gemaakt, moge de Eerste zijn in uw verbintenis. Dan zijn er drie en naar het woord van de Prediker (4 vers 12) is een driedubbel gevlochten koord niet snel stuk te trekken.

Rond deze huwelijksdag preken diverse voorgangers waarschijnlijk over de bruiloft -de Bijbel begint en eindigt ermee. Als Jezus op onze bruiloft is genodigd zullen bruid en bruidegom behoren tot de genodigden van het Lam. Dat wensen wij u, kroonprins, en uw bruid van harte toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden