0,7-procentsnorm is onderhandelbaar

Alexander Kohnstamm Beeld Armando Ello
Alexander KohnstammBeeld Armando Ello

De ontwikkelingsbranche is bereid afscheid te nemen van één van haar stokpaardjes: de internationale 0,7-procentsnorm. Voorwaarde is wel dat dit aloude uitgangspunt de komende jaren wordt vervangen door een veel bredere internationale agenda, inclusief zaken als klimaatbeleid, duurzaamheid en financiële stabiliteit in ontwikkelingslanden.

Dat ambitieuze totaalpakket gaat ongetwijfeld meer kosten dan de voorgeschreven 0,7 procent van het nationaal inkomen. "Maar daar hebben we het dan niet meer over, want het is dan geen ontwikkelingssamenwerking meer zoals we die nu kennen", zegt Alexander Kohnstamm, directeur van Partos, brancheorganisatie van de particuliere ontwikkelingsorganisaties. "We gaan ons nog meer richten op de inhoud, en minder op die 0,7 procent", zegt Kohnstamm.

Die 0,7 procent was de inzet van de campagne die de branche rond het Catshuisoverleg voerde. Handhaving van dat percentage van het nationaal inkomen voor ontwikkelingshulp kwam na de val van het kabinet uiteindelijk ook in het Lenteakkoord te staan. Partos was een van de drijvende krachten achter de campagne Je Krijgt Wat Je Geeft. Bill Gates en Desmond Tutu schoten te hulp.

Het idee om rijke landen 0,7 procent van hun nationaal inkomen te laten spenderen aan ontwikkelingshulp stamt uit de jaren zeventig. Het cijfer kreeg een grote symbolische waarde, maar behalve Nederland voldoen slechts vier kleine landen in Noord-Europa eraan. In de verhitte debatten van de afgelopen maanden stond de norm meer dan ooit ter discussie.

Volgens Kohnstamm is de branche al jarenlang bezig zich voor te bereiden op haar nieuwe rol in een snel veranderende wereld, maar werd die bezinning 'wreed verstoord door het Catshuisberaad'. Vooral de beruchte tweet van Geert Wilders over het decimeren van het ontwikkelingsbudget zette eind vorig jaar de toon.

"Het was niet onze keuze om met een defensieve campagne te komen", zegt Kohnstamm. "Maar de inhoudelijke onderwerpen waar wij ons op willen richten, lagen niet in het Catshuis op tafel." Om die reden werd volgens Kohnstamm gekozen voor een wat prozaïsche campagne over de centen. "Er was aan het begin van de kabinetsperiode al een miljard van het budget afgegaan. Het was belangrijk dat er niet wéér een miljard af ging."

Ook directeur René Grotenhuis van ontwikkelingsorganisatie Cordaid verdedigt de voorbije campagne. "Als er zo ongenuanceerd wordt geopereerd (door de PVV, red.) dan hebben wij ook het recht om daar stevig tegenin te gaan en te zeggen: daar blijf je met je vingers vanaf. Dan is er even geen tijd voor nuances."

In de visie van Kohnstamm en Grotenhuis moet ontwikkelingssamenwerking deel uitmaken van een breder internationaal beleid, waarin ook landbouw- en milieukwesties samengaan. Dat beleid komt dan niet alleen maar uit een potje voor ontwikkelingssamenwerking bij het ministerie van buitenlandse zaken, maar ook van andere ministeries.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden