null Beeld Dick Boschloo
Beeld Dick Boschloo

Tuinieren metLoethe Olthuis

Zo pak je zevenblad en winde aan, de meesters in guerrillatactieken

Loethe Olthuis

Onkruid bestaat niet, al moet ik schoorvoetend bekennen dat ook ik last heb van de meest irritante planten in Nederlandse tuinen: zevenblad en winde, meesters in guerrillatactieken. Ze vormen ondergronds meterslange worteluitlopers; winde maakt ook nog knolletjes, die uitgroeien tot nieuwe planten. Ze verstrengelen zich zo met andere planten dat je ze amper kunt scheiden.

Als het nog meevalt met de winde en zevenblad in je tuin kun je ze het beste voorzichtig diep uitgraven, mét de planten waar ze doorheen zitten. Haal alle woekerwortels weg en zet de planten die je wilt houden terug. Controleer regelmatig op nieuwe uitlopers, want zelfs een centimeter wortel wordt een zevenbladbaby of windespruit.

Is je tuin al overwoekerd, dan zijn er zwaardere maatregelen nodig. Zevenblad wegkrijgen is simpel: zorg dat de plant geen licht krijgt! Knip of maai het zevenblad kort af en bedek de wortels minstens één seizoen met een dikke laag houtsnippers, dode bladeren, compost of stro. Als er toch een uitloper doorheen piept, kun je die gemakkelijk uittrekken. Je kunt ook in het voorjaar aardappelplanten op die plek zetten. Zevenblad gaat ervan dood en jij hebt een lekker maaltje.

Konijnen en cavia’s smullen van winde en zevenblad is ook voor ons eetbaar. Je kunt de jonge bladeren stoven, roerbakken of in pasta, pesto en soep verwerken. En als je zevenblad regelmatig plukt, raakt de plant uitgeput en verdwijnt hij vanzelf.

De beste én blijvendste oplossing zijn schaduwgevende ­bodembedekkers. Ik heb het zevenblad in mijn tuin eronder gekregen met daslook, goudaardbei, klimop en varens. De allerbeste zevenbladkiller is ooievaarsbek of tuingeranium. Er zijn veel soorten, van de groenblijvende geraniums Macrorrhizum Spessart, Rosanne of Czakor tot de halfwilde bloedooievaarsbek (Geranium Sanguineum). Haal eerst alle zevenblad dat je ziet weg, met zoveel mogelijk wortels. Plant minstens acht ooievaarsbekjes per vierkante meter; dat kan nu ook nog.

Winde windt zich met schattige witte klokjes om alles in de buurt, van een hek tot een lupine. Prachtig, maar verstikkend. Ze kruipt graag tussen planten, zoals mijn aalbesstruiken. Dat maakt het heel lastig om winde helemaal weg te krijgen. Je kunt gif op de bladeren spuiten, maar daarmee zijn de ondergrondse wortels niet weg en leggen ook de planten waar ze doorheen groeit het loodje.

Midzomer kun je weinig doen. Probeer zoveel mogelijk windestengels dicht bij de grond uit te trekken. Begin met frisse moed in het voorjaar als de jonge sprietjes klein en beter zichtbaar zijn. Graaf ze elke week consequent uit en houd vol. Ooit heb je de winde getemd!

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden