null Beeld
Beeld

ColumnLoethe Olthuis

Zo maak je je tuin of dakterras windbestendig

Loethe Olthuis

Waait het vaker en harder door klimaatverandering?, vroeg ik aan een bevriende meteoroloog. Elke keer als ik mijn neus buiten de deur steek, lijkt het te waaien. En dan die voorjaarsstormen!

Nee, zei hij. Wind en windrichting hangen vooral samen met de straalstroom, de krachtige wind die op 9 tot 10 kilometer hoogte waait. Die stroom varieert behoorlijk en niemand weet hoe en óf opwarming dat beïnvloedt. Klimaatverandering brengt wel meer hittegolven, minder koudegolven, heftiger neerslag en vaker droogte, maar dat wist ik al.

Toch liet het me niet los. Zelf heb ik een beschutte tuin, omringd door heggen, een schutting en bomen. Maar zelfs mijn irissen waren al platgewaaid voor ze bloemen hadden.

Kennissen met een dakterras worden gek van de wind en bij vrienden aan de kust waait de zoute zeewind alle planten stuk.

Laat de wind erdoor

Kun je je tuin, balkon of dakterras windbestendig maken? Niet 100 procent, maar een goede windkering kan helpen. Geen massieve muur of schutting: de wind moet erdoorheen kunnen en ‘verwaait’ dan vanzelf. Denk aan een luchtige heg of schutting, of een scherm van wilgentakken, bamboe of hazelaar, die je wel goed moet verankeren. Of plaats een windsingel, een struikenrij dwars op de windrichting. Vogels, vlinders, bijen, padden en egels profiteren er extra van als je verschillende soorten struiken of kleine bomen aanplant die liefst ook bloeien.

TIPS

Nog steeds te veel wind? Verlaag een deel van je borders of maak een zitkuil.

Er is één struik die alles aankan: wind, zand, zout en droogte. De Griselinia littoralis komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland (en heeft geen Nederlandse naam; littoralis betekent ‘van de kust’). Hij overleeft zelfs zoute stormen en gaat alleen dood bij temperaturen ­lager dan min 10, maar die komen aan onze kust niet vaak voor.

De beste windkering? Inheemse soorten als esdoorn en els, hazelaar, lijsterbes en meidoorn, Gelderse roos, sleedoorn en vlier kunnen tegen een windstootje. ‘Duinstruiken’ als bezembrem, lage dennen, duindoorn en -roos, jeneverbes en zilverbladige olijfwilg kunnen daarnaast tegen zout en droge, zanderige grond. De meeste van deze struiken doen het ook prima in bakken op een winderig balkon.

Niet breken maar buigen

Beplanting die niet breekt maar buigt kan tegen wind, zoals siergrassen en bamboe. Er zijn ook sterke, windbestendige bloeiers: kleinbloemige geraniums, hertshooi, muurbloem en wolfsmelksoorten. Planten met grijze bladeren kunnen goed tegen wind, zon en droogte, en bloeien vaak uitbundig. Dat grijs komt door minuscule haartjes die beschermen tegen uitdroging. Probeer ezelsoor, heiligenbloem, katten- of kerriekruid, kruisdistel, salie, lavendel en rozemarijn.

Vergeet riddersporen, monnikskap, stokrozen, lupines en vingerhoedskruid. Eén windvlaag en ze liggen om.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden