null Beeld
Beeld

Tuinieren metLoethe Olthuis

Zo krijg je bijen naar je balkon

Loethe Olthuis

Tuinieren in potten is bevredigend. Zelfs als je maar een klein ­terras of balkon hebt, krijg je met een paar leuke potten of bakken bij ­elkaar al een tuintje. Meestal hebben balkoneigenaars het gemakkelijker dan tuinbezitters. Minder onkruid, je kunt planten gemakkelijk groeperen of vervangen en je kunt ze aanpassen aan de omstandigheden op je balkon: zon of juist schaduw.

Er zijn ook genoeg bijen-, vlinder- en hommelplanten die het prima doen op een balkon. Behalve in maart, begin april. Dan is het best lastig. Veel vroegbloeiende bijenplanten zijn bodembedekkers, zoals longkruid, anemonen of maagdenpalm: die groeien zo je bak uit. Of het zijn wilde bloemen, zoals speenkruid, klein hoefblad of madeliefjes, die het niet naar hun zin hebben in een pot.

Bloeiende bollen vol gif

Vroege bollen, zoals blauwe druifjes, krokussen, sneeuwklokjes en sterhyacinten doen het wel prima in potten en bijen zijn er gek op. Maar dan moet je wel al in het najaar biologische bollen hebben gekocht en gepoot. Want vrijwel alle bloeiende bollen die je nu koopt, zijn behandeld met gif, net als perkgoed, zoals primula’s en viooltjes. En daar doe je het gemiddelde insect geen plezier mee. Zulke ‘gewasbeschermingsmiddelen’ komen in de nectar en stuifmeel van de bloemen terecht en dus ook in de bij of vlinder die ervan eet. Eén slokje kan geen kwaad, maar een balkon vol is minder gezond. Ook als tuin­eigenaar moet je terughoudend zijn met bloeiende plantjes uit supermarkt of tuincentrum.

Kaukasisch vergeet-me-nietje Beeld
Kaukasisch vergeet-me-nietje

Biologische kwekerij in de buurt? Kijk op internet. Of zoek op wildeweelde.nl, voor een groep van milieubewust werkende hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen door heel Nederland. Ook Sprinkl.co verkoopt biologische planten en Natural Bulbs.nl heeft biologische lente- en zomerbollen.

Hoe moet je het dan aanpakken? Ga naar een biologisch of gifvrij werkende kwekerij, daar zijn er tegenwoordig genoeg van. En kijk wat ze nu hebben staan. Zo koop je bloemen in het seizoen en dat is altijd beter dan de opgefokte gifbommetjes. Denk aan helleborus (kerstroos), Kaukasisch vergeet-me-nietje en diverse soorten primula’s, zoals primula veris, de ‘echte’ sleutelbloem. Vaste planten die soms al vanaf eind februari bloeien en het prima doen in potten. En helleborus is altijd gul met stekjes.

Vlinders en bijen zijn dol op ui

Heb je iets meer ruimte? Je doet bijen en hommels een groot ­plezier met een vroegbloeiende struik, zoals een – roze bloeiende! – rode ribes, gele kornoelje, peperboompje, toverhazelaar of een krentenboompje. Allemaal in pot verkrijgbaar. Kun je de bollen niet uit je hoofd zetten? Plant nu biologische zomerbollen, zoals dahlia’s, fresia’s, lelies, Kaapse hyacinten, sieruien en zwaardlelies (Abessijnse gladiool). Die doen het fantastisch op een zonnig balkon, bloeien vanaf mei en de meeste ruiken ook nog eens heerlijk. Sieruien geuren naar ui, maar daar zijn vlinders en bijen juist dol op…

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden