Naschrift2020

Zij stierven in 2020

De uitvaart van Aart Staartjes in Dronrijp. Beeld ANP
De uitvaart van Aart Staartjes in Dronrijp.Beeld ANP

Deze beroemdheden uit binnen- en buitenland ontvielen ons dit jaar.

2 januari

Tom Mulder (72)

Radioman met geheel eigen geluid. Bracht de Amerikaanse manier van radio maken naar ons land. Bekend van Radio Veronica en later Radio 10 Gold.

12 januari

Aart Staartjes (81)

Aartsvader van de Nederlandse kindertelevisie, die niet van braafheid hield. Zocht naar de controverse met ‘De Stratemakeropzeeshow’ en ‘De Film van Ome Willem’. Vervulde 34 jaar de rol van de mopperende Meneer Aart in ‘Sesamstraat’.

21 januari

Terry Jones (77)

Britse komiek die furore maakte met Monty Python. Compromisloos, absurdistisch en scherp van geest. Schreef ook kinderboeken.

26 januari

Kobe Bryant (41)

Amerikaanse basketballegende met maar één doel: de allerbeste te zijn. Zijn methode was: als een beest trainen. Kwam samen met zijn dochter om bij een helikoptercrash.

5 februari

Kirk Douglas (103)

Legendarische Amerikaanse acteur, die met ‘Spartacus’ wereldfaam maakte. Was vijftig jaar gevierd acteur, maar stelde ook de hypocriete mores in Hollywood aan de kaak. Voelde zich aangetrokken tot personages met een rottige kant.

14 februari

Reinbert de Leeuw (81)

Dirigent, pianist en componist met grote voorliefde voor eigentijdse muziek. Oprichter van het Schönberg Ensemble. Maakte de spraakmakende documentaireserie ‘De Toonmeesters’.

Reinbert de Leeuw. Beeld ANP
Reinbert de Leeuw.Beeld ANP

19 februari

Jos van Kemenade (82)

Onkreukbare PvdA-politicus die vooral herinnerd wordt om zijn ideeën over het onderwijs. Hij pleitte voor de middenschool. Was vanaf 1992 Commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

25 februari

Hosni Moebarak (91)

Egyptische oud-president regeerde met ijzeren hand. Was bijna dertig jaar aan de macht tot hij tijdens de Arabische Lente werd afgezet. Overleefde zes aanslagen op zijn leven.

28 februari

Bob Fosko (64)

Anarchist die kon schreeuwen als geen ander. Frontman van De Raggende Manne. Hun nummer ‘Poep in je hoofd’ werd een grote hit. Hield van ontregelen.

28 februari

Freeman Dyson (96)

Veelzijdig Amerikaanse wis- en natuurkundige die zich vooral richtte op de kwantumfysica, nucleaire magie en ruimtevaart. Was tevens klimaatscepticus.

1 maart

Ernesto Cardenal (95)

Dichter en priester uit Nicaragua werd het symbool van de revolutie van 1979. Werd ook bekend vanwege zijn conflict met paus Johannes Paulus II, die hem daarna uit het priesterschap onthief.

20 maart

Kenny Rogers (81)

Een van de bestverkopende Amerikaans countryzangers ooit. Zijn succesvolste hits waren ‘Ruby’, ‘Islands in the Stream’ en ‘The Gambler’. Zong duetten met Dolly Parton.

24 maart

Albert Uderzo (92)

Franse striptekenaar die, samen met de in 1977 overleden René Goscinny, de kleine anti-held Asterix de Galliër bedacht. Stopte pas op zijn 83ste met tekenen, na 33 albums van ‘Asterix en Obelix’.

25 maart

Liesbeth List (78)

Bekendste Nederlandse chansonnière, die samen met Ramses Shaffy furore maakte. Altijd even stijlvol, krachtig en gepassioneerd. ‘Heb het leven lief’ was haar lijflied.

4 april

Arnold Heertje (86)

Geëngageerd econoom en publicist die bekend stond als dwarsdenker. Zijn leerboek ‘De Kern van de Economie’ werd een standaardwerk op middelbare scholen.

Arnold Heertje. Beeld ANP
Arnold Heertje.Beeld ANP

8 april

Dirk van den Broek (96)

Grondlegger van de gelijknamige supermarktketen. Opende in 1953 de eerste supermarkt op de Kinkerstraat in Amsterdam. Nu zijn er ruim honderd filialen.

12 april

Louis van Dijk (78)

Virtuoze pianist die zich niet beperkte tot één genre. Hij speelde The Beatles op een kerkorgel en barokmuziek met een jazztrio. Was jarenlang de vaste pianist van Liesbeth List.

9 mei

Little Richard (87)

Amerikaanse zanger en pianist met raspende zang, flamboyante kleding en androgyn uiterlijk. Werd gezien als de architect van rock-‘n-roll.

12 mei

Mischa de Vreede (83)

Veelzijdige auteur van kinderboeken, romans en verhalen- en dichtbundels. Ze verwerkte haar Indische verleden door erover te schrijven.

25 mei

George Floyd (46)

Zijn laatste woorden waren “I can’t breathe”, toen een witte agent hem minutenlang met zijn knie tegen de grond hield. Na zijn dood ontvlamde de protestbeweging Black Lives Matter.

Muurschildering in New York ter nagedachtenis aan George Floyd. Het werk is van de hand van kunstenaar Kenny Altidor. Beeld AFP
Muurschildering in New York ter nagedachtenis aan George Floyd. Het werk is van de hand van kunstenaar Kenny Altidor.Beeld AFP

29 mei

Eric Schreurs (61)

Underground tekenaar die bekend werd met zijn strips van Joop Klepzeiker in ‘Nieuwe Revu’.

31 mei

Christo Vladimirov Javacheff (84)

Bulgaars-Amerikaanse installatiekunstenaar en architect, die wereldberoemd werd met het inpakken van de Rijksdag, Pont Neuf en andere monumenten.

3 juni

Marc de Hond (42)

Theatermaker, presentator, ondernemer en rolstoelbasketballer. Schreef in zijn boek ‘Kracht’ over de medische misser waardoor hij een dwarslaesie opliep. Zoon van opiniepeiler Maurice de Hond.

10 juni

Aad van den Heuvel (84)

Betrokken en geëngageerde journalist met oog voor ongelijkheid en armoede. Nadat hij ondervoede kinderen in Biafra in beeld bracht, stuurde Nederland massaal voedselpakketten. Werkte jarenlang bij ‘Brandpunt’ en schreef later thrillers.

12 juni

Ilona Lucassen (23)

Judoka met talent en gedrevenheid, die wilde meedoen aan de Olympische Spelen in 2024. Pakte vorig jaar goud tijdens de Continental Cup in Estland. Raakte in een depressie na een schouderblessure en door corona.

13 juni

Tineke Verburg (64)

Was als omroepster en presentatrice het vaste gezicht van de Tros, onder andere voor ‘Tros Aktua’ en ‘Tien voor Taal’. Later maakte ze tv-programma’s over ondernemen voor RTL.

19 juni

Vera Lynn (103)

Britse zangeres van de evergreen ‘We’ll Meet Again’, het lied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het moreel van de Britse troepen opvijzelde. Later maakte ze van haar oorlogsfaam een handelsmerk. Haar lied bereikte in coronatijd opnieuw de top 40.

Vera Lynn. Beeld ANP
Vera Lynn.Beeld ANP

6 juli

Ennio Morricone (91)

Componist en dirigent van de soundtrack voor ‘Once upon a time in the west’, waarvoor hij een ere-Oscar ontving. Toch stoorde het de trotse Italiaan dat hij vooral hierom herinnerd werd, terwijl hij meer dan 500 filmcomposities, 150 klassieke opera’s en honderden popsongs op zijn naam had staan.

10 juli

Lara van Ruijven (27)

Pakte in 2019 als eerste Nederlandse vrouw in het shorttrack het goud op de 500 meter bij het wereldkampioenschap. Overleed tijdens een trainingskamp met de nationale selectie aan de gevolgen van een stoornis in haar auto-immuunsysteem.

12 juli

Wim Suurbier (75)

Iconische rechtsback die bij de generatie voetballers hoorde die in de jaren zeventig de wereld veroverde. Eerst met Ajax, later met het Nederlands elftal. Was tevens een echte gangmaker.

30 juli

Maarten Biesheuvel (81)

Schrijver die in zijn werk openhartig was over zijn krankzinnigheid, in een licht surrealistische, ironische stijl. Zijn debuut ‘In de bovenkooi’ zorgde direct voor zijn doorbraak. Ontving als meester van het korte verhaal de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre.

3 augustus

John Hume (83)

Ierse politicus die als eerste ging praten met de strijdende partijen in Noord-Ierland. Uiteindelijk leidde zijn actie tot het Goede Vrijdagakkoord, waarvoor hij de Nobelprijs ontving.

7 augustus

Naima El Bezaz (46)

Auteur die taboes als vrouw-onderdrukkende elementen binnen de islamitische cultuur bespreekbaar maakte. Het verschijnen van ‘De verstotene’ zorgde voor jarenlange bedreigingen aan haar adres. Over haar zware depressie schreef ze ‘Het gelukssyndroom’.

14 augustus

Arthur Docters van Leeuwen (75)

Markant jurist en topambtenaar die de grens zocht van de dienstbaarheid aan de politiek. Stond bekend als de ‘bulldozer’. Werkte als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en was later voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten.

19 augustus

Atzo Nicolaï (60)

Ingetogen liberaal, non-conformist en kunstkenner. Was Kamerlid, staatssecretaris en daarna minister in het kabinet Balkenende III. Trok in die functie de vastgeroeste onderhandelingen over de autonomie van Curaçao en Sint-Maarten vlot. Werkte vervolgens bij chemieconcern DSM.

28 augustus

Chadwick Boseman (43)

Amerikaanse acteur, regisseur en filmproducent die inspirerende zwarte verhalen wilde vertellen. Maakte wereldfaam met zijn hoofdrol in superheldenepos ‘Black Panther’, de eerste miljoenenproductie met een louter zwarte cast en crew.

2 september

Adriaan Simonis (88)

Kardinaal en aartsbisschop, die in elke vezel orthodox was, en trouw aan Rome. Hij was geen daadkrachtig kerkleider, maar won met zijn zachtaardige persoonlijkheid wel de sympathie van progressieve katholieken. Het seksueel misbruik in de kerk wierp een donkere schaduw over zijn loopbaan.

Kardinaal Simonis bij het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985. Beeld Hollandse Hoogte
Kardinaal Simonis bij het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985.Beeld Hollandse Hoogte

18 september

Ruth Bader Ginsburg (87)

Roemruchte, progressieve en standvastige opperrechter van het Amerikaanse hooggerechtshof. Jonge vrouwen adoreerden haar omdat ze opkwam voor de rechten van vrouwen en minderheden.

23 september

Juliette Gréco (93)

Franse zangeres en stijlicoon, die opviel met haar donkere stemgeluid en eigenzinnige chansons. Met het lied ‘La Javanaise’, dat ze in 1963 samen met Serge Gainsbourg zong, kwam ze in Nederland in de belangstelling.

25 september

Frans Derks (89)

Voetbalscheidsrechter die in de jaren vijftig, zestig en zeventig actief was in het betaalde voetbal. Was niet alleen een gewaardeerde scheidsrechter, maar ook een flamboyante persoonlijkheid. Karakteristiek was de korte, strakke scheidsrechtersbroek die hij droeg.

4 oktober

Jan des Bouvrie (78)

Talentvol interieurontwerper die als geen ander wist hoe hij zich in de kijker moest spelen. Hij veranderde het aanzien van de inrichting van het Nederlandse woonhuis. Had een levenslange passie voor wit, propageerde de open keuken en maakte de veranda populair.

6 oktober

Eddie Van Halen (65)

Rockster die werd geboren in Amsterdam, maar faam maakte in Amerika. Richtte met zijn broer de band Van Halen op. Bekende nummers zijn ‘Jump’ en ‘Runnin’ with the Devil’. Zijn energieke optredens en formidabele gitaarspel vielen op.

13 oktober

Ab Krook (76)

Was decennialang het boegbeeld bij de Nederlands schaatssuccessen. Zijn jongens en meiden waren heilig voor hem. Stond bekend om zijn norse blik. Was van eind jaren zeventig bondscoach van de damesploeg en vanaf 1988 van de Nederlandse heren.

31 oktober

Sean Connery (90)

Gaf als de acteur de Britse geheimagent James Bond een iconische status. Werd hiermee een van de mannelijke sekssymbolen van de vorige eeuw. Speelde tevens een memorabele rol in de Umberto Eco-verfilming ‘The Name of the Rose’. Was Schot in hart en nieren.

22 november

Corrie van Gorp (78)

Danseres, zangeres, actrice en comédienne, die vooral bekend werd als mevrouw de Bok naast André van Duin. Intellectueel gedoe was niet aan haar besteed, zij ging voor de gulle lach van kluchtige humor.

25 november

Diego Maradona (60)

Voetballegende uit Buenos Aires, die furore maakte bij Boca Juniors, FC Barcelona en Napoli. Zijn dribbelkunst maakte hem tot wereldster. Leidde Argentinië in 1986 naar de wereldtitel, na onder meer zijn doelpunt met de ‘hand van God’. Drank, drugs en vrouwen waren zijn grootste verleidingen.

Diego Maradona. Beeld BSR Agency
Diego Maradona.Beeld BSR Agency

2 december

Valéry Giscard d’Estaing (94)

Franse president en één van de belangrijkste grondleggers van de Europese Unie zoals we die nu kennen. Stond samen met de Duitse ex-bondskanselier Helmut Schmidt aan de basis van de euro. Werd ook wel de Franse Kennedy genoemd.

7 december

Ursul de Geer (74)

Brak als presentator door met de kijkcijferhit ‘’t Is hier fantasties’, maar zijn hart lag in het theater. Esthetiek in vorm en taal was wat hem als regisseur en toneelminnaar aantrok. Speelde af en toe kleine rollen in films en tv-drama’s.

19 december

Bram van der Vlugt (86)

Speelde tot zijn dood met verve toneel, de veelzijdige acteur werd door jong en oud omarmd als dé enige echte tv-Sinterklaas, een rol die hij met liefde 25 jaar op zich nam. Ontving in 2000 een Louis d’Or voor zijn rol in het stuk ‘Kopenhagen’.

Lees ook:

Bram van der Vlugt (1934-2020) was nog lang niet klaar met spelen

Na een indrukwekkende toneelcarrière van zestig jaar overleed acteur Bram van der Vlugt zaterdag aan de gevolgen van corona. Hij werd 86. Komend jaar zou hij nog in twee theaterstukken spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden