TuinierenLoethe Olthuis
Zevenblad is een prachtige bodembedekker, en nog lekker ook
Mijn tuin is de laatste weken ontploft. Opeens hebben alle bomen blaadjes. De sering en blauwe regen knappen bijna uit hun vel, de slootkant heeft een schuimkraag van fluitenkruid, op de gekste plekken komt witte judaspenning op. Allemaal afstammelingen van een plant die ik ooit illegaal heb uitgegraven in de duinen, waar hij eenzaam tussen lila-paarse soortgenoten stond. Fout natuurlijk, maar als smoes en rechtvaardiging kan ik aanvoeren dat hij sindsdien héél veel nieuwe witte judaspenningen heeft voortgebracht.
Wat er ook is ontploft: zevenblad. Tuinmansverdriet wordt-ie ook wel genoemd. Met zijn ondergrondse wortelstokken verspreidt zevenblad zich razendsnel door de tuin en overwoekert alles wat hij tegenkomt, een soort guerrillatactiek.
Maar eigenlijk is zevenblad een prachtige, bodembedekkende plant met diep ingesneden, veerachtige bladeren en straks frêle witte bloemschermen. Ook als je meer bestuivende insecten in je tuin wilt, is zevenblad je plant. Het is bijvoorbeeld een waardplant voor de koninginnenpage en een aantal nachtvlinders. Die leggen hun eitjes dus alleen op zevenblad.
Zweefvliegen, kevertjes en wilde bijen zoals zandbijen en het roodgatje (zo heet hij echt) zijn ook dol op de nectar en stuifmeel van zevenbladbloemen. Je kunt er dus ook voor kiezen om wat zevenblad te laten staan.
Er is ook een gekweekte variëteit van zevenblad met witgevlekte bladeren: bont zevenblad, Aegopodium podagraria (‘Variegatum’). Prachtig onder bomen. Hij woekert (iets) minder.
Eén voor één de plantjes uitsteken
Maar goed: te veel is te veel. Gif helpt niet bij zevenblad, het groeit er hoogstens harder door. Op je knieën één voor één de plantjes uitsteken helpt, alleen moet je het volgend jaar weer doen. Maar als je dat volhoudt, heb je wel steeds minder zevenblad. Het zevenblad de hele zomer afdekken met landbouwplastic of zoiets werkt ook, maar mooi is anders.
Bodembedekkers, die werken wel. Haal eerst zoveel mogelijk zevenblad weg (of maai het af, quick and dirty) en plant dan tussen de zevenbladstompjes bijvoorbeeld goudaardbei, klimop of mijn favoriet: ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum). Op schaduwplekken kun je kiezen voor dikkemanskruid, groenbladige ezelsoor of maagdenpalm, in volle zon is kattenkruid (Nepeta) een goede keuze.
Al deze bodembedekkers zijn net iets hoger dan zevenblad, op maagdenpalm na. Als ze eenmaal zijn aangeslagen, komt het zevenblad er niet meer door. Je moet ze in het begin wel helpen door nieuw opgekomen zevenblad te wieden. Je ruilt dus eigenlijk de ene bodembedekker in voor de andere! Maar de alternatieven woekeren wel minder, laten zich gemakkelijker uittrekken of weghalen en zijn soms extra decoratief: goudaardbei heeft gele bloemetjes en felrode vruchtjes, eetbaar, maar smakeloos.
Jonge zevenbladblaadjes zijn wel heel smakelijk, iets tussen spinazie en selderij in. Hak ze fijn en maak er pesto van, gooi ze door de sla, stoof ze met boter en knoflook of verwerk ze in stamppot, een quiche of omelet. Zelfs mijn kieskeurige konijnen lusten zevenblad.
Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.