null Beeld

FramingHans de Bruijn

Wie zich beroept op het recht zich te verdedigen, maakt zichzelf tot slachtoffer

Er is een militaire confrontatie gaande tussen Israël en Hamas. Politici die achter Israël staan, gebruiken vaak het frame ‘Israël heeft het recht zich te verdedigen’. Wat is de kracht van dat frame?

Een. Het is een waarheid als een koe. Iedereen die wordt aangevallen, mag zich verdedigen.

Twee. Je zet het conflict in het frame van een aanvaller en een slachtoffer; dan kiest de toehoorder natuurlijk voor het slachtoffer.

Drie. Het is een dwingend frame. Een slachtoffer van een agressor verdedigt zich. Zo simpel is dat. Daarmee kan de discussie over het conflict worden gesloten, is de redenering rond.

De Amerikaanse senator Bernie Sanders is kritisch op Israël. Hoe gaat hij met dat frame van zelfverdediging om?

• Hij erkent het frame. Natuurlijk, zegt hij, ieder land dat wordt aangevallen moet de eigen burgers beschermen.

• Hij relativeert het frame. Het is een waarheid als een koe en die hoef je dus niet eindeloos te herhalen. Hamas’ aanvallen zijn fout.

• Hij spiegelt het frame. Gaat het over het recht van de één? Dan moet je ook de vraag stellen welke rechten Palestijnse burgers hebben. En dan zie je voortdurend Israëlisch geweld en vernedering en intimidatie van Palestijnse burgers. Die zijn ook slachtoffer.

• Daarmee demonteert hij het frame. Dit conflict begon niet pas toen de raketten vielen, zegt hij. Het duurt al veel langer. Je moet het hele verhaal vertellen. Het frame van de zelfverdediging is het halve verhaal.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden