Zwembaden

Wel alle kosten, nauwelijks inkomsten. Zwembaden zijn open, maar is het de moeite wel waard?

In het bad van de Vereniging Openluchtbad Zwolle, is een deel waar alleen een beperkt aantal volwassenen met regels mag zwemmen vanwege corona. In de andere helft mogen kinderen en jongeren tot achttien gewoon zwemmen en spelen.Beeld Herman Engbers

Veel openluchtbaden zijn pas een maand open. Dat ze dit seizoen met verlies afsluiten, staat al vast. Maar gezwommen wordt er. 

Is het al die moeite wel waard geweest? Rinette van der Vliet aarzelt even. De voorzitter van Vereniging Openluchtbad Zwolle heeft zojuist in geuren en kleuren uitgelegd hoe turbulent dit seizoen verloopt. Eerst die onzekerheid in het voorjaar, gevolgd door razendsnel omschakelen in juni, toen de zwembaden opeens wél open mochten. En vervolgens de sneue constatering dat veel bezoekers liever thuis bleven. Ook op warme dagen. Ondanks al het liefdewerk van vrijwilligers.

Leden kunnen hun lidmaatschap jaarlijks verlengen. Het aantal is gekelderd van 6000 naar 3300. Vanwege coronamaatregelen zijn introducees dit jaar niet welkom. Dus ook daar verlies van inkomsten. Een goeie penningmeester die hier nog chocola van kan maken, beseft Van der Vliet. “We houden rekening met een ton verlies. Gelukkig wil de gemeente straks bijspringen. Er is een vangnet, omdat we een maatschappelijk belang dienen.”

Reserveren en in de rij staan

De voorzitter is toch blij dat het allemaal weer draait. De eerste weken liet vooral ‘de grijze golf’ zich zien. Oudere baantjestrekkers die een beetje rust juist wel lekker vinden, vertelt Van der Vliet. Leden mogen nu twee keer per week een uur komen zwemmen – met twee kwartier extra voor het omkleden. Het is precies uitgerekend. Zo komt iedereen aan de beurt.

Per shift kunnen tachtig leden het bad in, maximaal vijfduizend per week. Kinderen niet meegerekend. Daarvoor gelden geen beperkingen meer. Maar toch: op hete dagen waren er voorheen weleens 3500 bezoekers op één dag. En iedereen moet nu reserveren en staat bij aankomst in de rij. “We hebben een nieuw systeem gekocht. Op de website zie je of er plek vrij is. Sinds kort laten we ook last minute zwemmers toe die een shift vol kunnen maken. Iedereen blij, maar het kost veel organisatie”, aldus Van der Vliet.

Vaste bezoeker Remke Maris mist wel wat sfeer, vertelt ze. “Het spontane is ervan af. Je hebt hier de tribune waar ouders lekker kunnen hangen. Jongeren chillen graag op het veld. Dat kan nu niet. Je hebt maar een uurtje.” Toch blijft ze lid. “Onze kinderen nemen aan het eind van de dag vaak een duik. Als fotograaf volg ik het bad een jaar voor een project. Elk seizoen maak ik foto’s. Deze zomer wilde ik gezinnetjes fotograferen met koelboxen en kleedjes. Mooi balen, want die zie je nu niet.”

Vrijwilligers houden onder verantwoordelijkheid van een badmeester het bad in de gaten.Beeld Herman Engbers

Verloren seizoen

Veertig kilometer verderop maakt Patrick Versteeg zich klaar voor een paar warme dagen. De manager van Boschbad Apeldoorn, het grootste openluchtbad van Nederland, spreekt onomwonden over een verloren seizoen. “Dat geldt voor alle zwembaden. Iedereen kampt met tekort. Je bent vooral bezig de schade te beperken.” Nu veel gezinnen thuisblijven gaan de zwemlessen in het binnenbad gewoon door, vertelt hij. “Er is veel vraag naar zwemles en die inkomsten kunnen we nu goed gebruiken.”

Het Apeldoornse bad ligt aan de bosrand vlakbij de Apenheul en pretpark Julianatoren. Het is een erkend daguitje. “We krijgen gezinnen uit het hele land. Ook vanwege de ligweide en onze speeltuin. Het is ruim opgezet, zodat je de hele dag kunt blijven. Mensen willen weer vertier na alle maanden thuis. Blije gezichten, daar doen we het voor.” Als bezoekers iets te dicht op elkaar kruipen, klinkt vanuit luidsprekers een waarschuwing. En overal zie je gele stickers met aanwijzingen. Versteeg ziet dat gezinnen zich goed aan alle regels houden. Hij kijkt meestal hoe de badlakens erbij liggen. “Je ziet zo of het een groep jongeren is. Dan heb je er soms even werk aan.”

Wel kosten, weinig inkomsten

De afgelopen weken waren vrij bewolkt. Daardoor was er – ondanks de verplichting van reserveren – bijna altijd plek. Er geldt een maximum van 1700 bezoekers per meetmoment. Meer is niet veilig. “Vorig jaar hadden we soms 5500 man binnen. We maken nu dezelfde kosten. Dus ja. Dat maak je niet meer goed”, verzucht Versteeg.

In april drong de zwembranche er bij het kabinet op aan om zwembaden zo snel mogelijk weer te openen. Zwemmen is immers gezond en biedt afleiding. Werkgeversvereniging WiZZ heeft nog geen algemeen beeld van hoe het gaat. Daarvoor loopt een onderzoek onder leden, aldus een woordvoerster.

Lees ook: 

Het zwembad in Nijkerk mag weer open. Maar kan het ook? ‘Gelukkig houd ik van puzzelen’

Na bijna twee maanden mochten zwembaden hun deuren weer openen. Om de baden gereed te krijgen heeft het personeel een weekend om te puzzelen met looplijnen, bezoekersuren, badtemperaturen en het ja-woord van de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden