OpvoedvraagHuilbaby's

We zijn wanhopig, hoe krijgen we onze huilbaby stil?

Een baby van drie maanden huilt en krijst uren, dagen, wekenlang. Hoe zorgen we dat het stopt, vragen haar ouders zich wanhopig af.

Dat baby’s huilen weet iedereen. Het is immers hun manier om te communiceren bij ongemak, pijn of honger. Op het hoogtepunt huilen zuigelingen gemiddeld zo’n twee uur per dag. “Onze dochter is nu drie maanden en ze huilt extreem veel. Vooral in de avonden en de nacht is ze enorm onrustig en krijst ze soms uren aan een stuk”, vertelt een oververmoeide moeder.

“We herkennen dit niet van onze andere twee kinderen. Het huilen gaat door merg en been en we slapen gemiddeld niet meer dan een uur of drie per nacht. Het hele gezin lijdt eronder en dan te bedenken dat het dagelijkse leven gewoon doorgaat. Bij het consultatiebureau kregen we wat adviezen rondom de voeding. De situatie maakt ons erg onzeker: is er iets aan de hand, doen wij iets verkeerd, hoe krijgen we onze dochter stil?” 

Een veelgebruikte definitie van een huilbaby is een kind dat langer dan drie weken aan een stuk, minimaal drie dagen per week, meer dan drie uur per dag huilt. “Maar in Nederland hanteren we die definitie niet. Een baby is een huilbaby als ouders dat zo ervaren”, zegt Carole Lasham, kinderarts bij het Tergooi Ziekenhuis en gespecialiseerd in huilbaby’s.

Grote zorgen over hun pasgeborene en complete uitputting door een gebrek aan slaap: een huilbaby kan ouders tot wanhoop drijven. Lasham: “Excessief huilen is een risicofactor voor kindermishandeling, alleen al daarom moet je het serieus nemen.”

Ongeveer één op de vijf ouders komt met hun huilende baby bij het consultatiebureau of een kinderarts voor advies of hulp. “Zij maken zich zorgen, ze zijn bang dat hun baby iets mankeert”, zegt Lasham.

Het goede nieuws is: dat is meestal niet het geval. Soms is er sprake van een ziekte, maar bij 95 procent van de baby’s is er geen medische oorzaak te vinden.

Het is loodzwaar, maar echt, het gaat voorbij

“Daarmee is het probleem nog niet opgelost. De wanhoop blijft bestaan en daar moet je wat mee”, zegt Baukje van Leeuwen, therapeut en initiatiefnemer van een onlangs geopende hulplijn voor ouders met een huilbaby. De hulplijn helpt ouders binnen 24 uur en is een initiatief van stichting Cref. 

Bij de Cref-methode gaat het om het (h)erkennen van een trauma bij de baby. “Wij geloven niet dat baby’s voor niets huilen”, zegt Van Leeuwen. “Wellicht ­had moeder stress tijdens de zwangerschap of was er sprake van een moeizame geboorte. Als je dat erkent, stopt de baby vaak met huilen. Met de hulplijn willen we ouders met (soms) eenvoudige en goed toepasbare tips op weg helpen. En dat werkt in veel gevallen.”

Lasham is het met Van Leeuwen eens dat ook zonder medische oorzaak, het gezin nog altijd ondersteuning nodig heeft. Maar ze is kritisch over de oplossingen die ouders zoeken in het alternatieve circuit, waaronder de Cref-methode. 

“In hun wens het huilen te stoppen, maken ouders keuzes die ik niet zou aanraden. Ze gaan naar een osteopaat­­, manueel therapeut of zoeken naar een trauma bij hun baby: het is niet aangetoond dat een baby hierdoor stopt met huilen”, stelt Lasham. 

Volgens Lasham is het belangrijk het gedrag van een huilbaby niet te medicaliseren, maar juist te normaliseren. Soms huilen baby’s heel veel. Dat is loodzwaar, maar echt: het gaat voorbij.” 

In het Tergooi Ziekenhuis krijgen ouders, nadat hun baby is gezien door een kinderarts, advies van een pedagogisch hulpverlener. Ze leren hoe ze rustig kunnen blijven en hun baby beter kunnen troosten, door te sussen en te wiegen. Lasham: “Als je baby begint met huilen en je schiet zelf in de stress, voelt de baby dat aan en gaat hij spontaan nog harder krijsen.” 

Kunnen ouders het echt niet meer aan, wordt een baby soms even opgenomen in het ziekenhuis. “Dat blijkt zelden of nooit nodig sinds we ouders beter begeleiden. Een uitknop is er niet, maar als ouders weten dat het gedrag van hun baby ‘normaal’ is, kunnen ze het excessieve huilen beter aan.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. 
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden