Wetenschap

Wc-rollen hamsteren blijft onverklaard fenomeen

Een supermarkt wordt bevoorraad. Door het coronavirus ontstond er een run in de winkels op producten als pasta, soepen en wc-papier en raakten schappen leeg. Beeld ANP

Waarom hamsteraars in de begindagen van de lockdown hun voorraadkasten volstopten met pakken wc-papier, blijft wetenschappers voor raadsels stellen. En dan vooral voor de wetenschappers van het Duitse Max Planck Institut die een poging waagden het fenomeen te verklaren.

Via sociale media vonden zij 1029 volwassen hamsteraars uit 35 landen bereid mee te doen aan een onderzoek. De onderzoekers vroegen de hamsteraars naar hun inkoopgedrag en analyseerden hun persoonlijkheidsstructuur. Mensen die zich van nature snel zorgen maken, bleken bovengemiddeld vertegenwoordigd in de hamstergroep. Een andere goede voorspeller van hamstergedrag is de neiging van mensen om de zaken goed op orde te hebben. Dat zijn de types die houden van een strakke planning, voorzichtig en perfectionistisch zijn.

Ouderen bleken in de eerste dagen van de lockdown meer behoefte te hebben aan wc-rollen dan jongeren. Ook bleken Amerikanen grotere hoeveelheden wc-rollen in te slaan dan Europese hamsteraars.

Zien hamsteren, doet hamsteren

Toch kregen de onderzoekers niet helemaal de vinger achter de reden van het hamstergedrag. De persoonlijkheid van iemand is slechts voor een klein deel de verklaring voor het wc-papiergedrag. Er moeten ook ‘psychologische verklaringen en situationele factoren’ meespelen, stellen de onderzoekers. 

Toen het hamstergedrag zich in maart op het hoogtepunt bevond, probeerden psychologen het gedrag ook al te duiden. De verklaring zochten zij vaak in ons oerinstinct, dat zich bij een groep mensen vertaalde in het motto: zorg voor een goed gevulde voorraadkast, want we moeten allemaal poepen, en dat weten we van elkaar, dat we allemaal moeten poepen. Kopieergedrag speelt ook een rol. Zien hamsteren, doet hamsteren. Helemaal als hamstergedrag ook nog eens de media haalt. En toch “zijn we nog ver verwijderd van een volledig begrip over dit fenomeen”, zegt Theo Toppe, een van de onderzoekers over het grootschalig inslaan van wc-papier.

Lees ook

Mijn collega-schrijvers hamsteren boeken, ik hamster bloemen en planten

Voor de Nederlander is het balkon de hoogste staat van vrijheid in gebondenheid, gebondenheid aan huis welteverstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden