null Beeld
Beeld

OpvoedvraagVakantie

Wat te doen met de tienerzoon deze zomer: laten uitrusten of aan het werk zetten?

Wat te doen met de tienerzoon deze zomer? Laat hem chillen, vindt vader. Maar zijn moeder ziet liever dat hij een bijbaantje vindt.

Cindy Cloin

Hij had zulke mooie plannen voor de zomer. Eerst het schooljaar afronden, dan werken bij een eetcafé, om vervolgens tien dagen met vrienden naar Portugal te gaan. Door corona werd het allemaal anders. Het eetcafé bezuinigt op personeel en de vakantie naar Portugal werd vroegtijdig geannuleerd.

“Sindsdien ontbreekt het hem aan motivatie om wat dan ook te doen”, zegt zijn moeder. “Een ander bijbaantje ziet hij niet zitten, omdat de vakantie toch niet doorgaat. Maar hij kan dat geld natuurlijk ook ergens anders voor gebruiken en dan heeft hij wat om handen. Nu ligt hij toch maar de halve dag in bed. Ik heb zelf vroeger ook altijd gewerkt en heb daar veel van geleerd.”

Vader gunt zijn zoon de vrijheid om te chillen. “Het is een rare tijd en jongeren moeten tegenwoordig al zoveel.” Dat vader die nieuwe schoenen of AirPods toch wel voor hem betaalt, maakt de noodzaak om te gaan werken niet bepaald groter. Werken of chillen, ouders komen er niet uit. Ondertussen ligt hun zoon nog steeds in bed.

“Als ouders van mening verschillen, doen kinderen er hun voordeel mee”, weet opvoedcoach Tea Adema. “Hun zoon is de lachende derde.”

“Ik begrijp zowel vader als moeder”, zegt jongerencoach Anne van Wageningen. “Het is een ongewone tijd en misschien wil je je kinderen niet te veel druk opleggen. Een beetje bijkomen en ontspannen is sowieso belangrijk voor pubers. Ze moeten al zoveel. Anderzijds levert een bijbaan je wat op én je hebt iets te doen.”

Volgens Adema gaat het om een waardeconflict tussen ouders. “Het is een welles-nietesstrijd waar ze niet uit gaan komen. Het heeft alles te maken met hun eigen achtergrond, de manier waarop ze zijn opgevoed. Dat kan bepalend zijn in hoe je over dit soort dingen denkt. In plaats van hun gelijk te halen kunnen ze beter kijken naar waar hun zoon het meeste bij is gebaat. Wat is goed voor zijn ontwikkeling, waar moet hij nog aan werken?”

‘Een zeventienjarige dwingen om te gaan werken, zet dat maar uit je hoofd’

Van Wageningen: “De vraag die ik altijd stel is: hoe wil je dat je kind in het leven staat als volwassene? Wil je dat hij zijn eigen grenzen kan aangeven? Dat hij eigen keuzes kan maken en dat hij opgroeit tot een zelfstandige volwassene? Ouders hebben meestal hetzelfde voor ogen: elke ouder wil het beste voor zijn kind. De kunst is om je kind te begeleiden naar volwassenheid, zonder je eigen visie op te dringen. Geef je kind eigen regie, maar houd wel in de gaten wat je belangrijk vindt. Wil hij niet werken en alleen maar uitslapen en chillen? Prima, maar geef hem dan niet zomaar nieuwe schoenen. Laat je kind de consequenties dragen van zijn eigen keuzes.”

Zijn directe motivatie om te gaan werken voor de vakantie in Portugal is weg. “En dat terwijl voor jongeren een kortetermijndoel juist heel belangrijk is”, zegt Van Wageningen. Een zeventienjarige dwingen om te gaan werken, zet dat maar uit je hoofd.

“Je hoeft hem niet te zeggen dat hij zijn tijd verdoet en dat hij beter wat nuttigs kan gaan doen. Zo werkt het tienerbrein niet, het komt niet aan”, zegt Van Wageningen. “Hij moet de motivatie uit zichzelf halen en zelf beseffen wat het hem oplevert. Je ziet dat ook bij het schoolwerk dat jongeren thuis moesten doen de afgelopen periode. In het begin lukte het nog wel, maar op een gegeven moment zijn veel jongeren afgehaakt. Waar doe ik het eigenlijk voor?”

“Moeder kan hem hooguit met haar enthousiasme proberen te prikkelen”, zegt Adema. “Dat het leuk is om andere mensen te ontmoeten, dat je trots bent op je zelfverdiende geld en dat je zelf bepaalt wat je ermee doet, dat het een ervaring is waar je later nog op terugkijkt. Misschien dat hij die bijbaan dan toch overweegt.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers.
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden