Het Consult E-bikes

Wat is gezonder: elke dag met de e-bike of één keer per week met de racefiets?

Een lezer vraagt zich af wanneer je gezonder bezig bent: elke dag met de e-bike naar het werk, of één keer per week een rondje racefietsen. 

Door weer en wind zoeft hij over fietspaden, de e-biker. Deze weggebruiker is soms wat ouder, altijd sneller, goed voor het milieu, en gezond bezig. Toch? Dat claimt in ieder geval een bekende van een lezer. Die kennis gaat zoefzoef iedere dag 25 kilometer heen, 25 kilometer terug naar zijn werk. En trapt nog eens bij ook, zegt hij.

De lezer is daar sceptisch over. Hij denkt dat elke dag met de trein naar je werk en één keer per week een rondje sjezen op de racefiets beter is voor je conditie. Wie heeft gelijk? Hoe gezond is de e-bike?

Op een racefiets verbrand je gemiddeld rond de 600 kilocalorieën per uur. Ligt er natuurlijk ook aan hoe hard je fietst. Hoeveel calorieën je met de e-bike verbrandt, is niet zo eenduidig. Volgens fietsenwinkel.nl – dat ook e-bikes verkoopt – gaat het al gauw om zo’n 250 kilocalorieën per uur. Dat zou de kennis van de lezer de winnaar van het dispuut maken. 

Maar Rudi Westerdorp heeft daar een bezwaar tegen. Hij is hoogleraar verouderingsonderzoek, en is een jaar geleden van de Universiteit Leiden naar de Universiteit van Kopenhagen verhuisd. Hij doet vooral onderzoek naar vitaliteit, en wijdt in zijn aanstaande boek ‘Tien jaar cadeau’ een hoofdstuk aan de e-bike.

Beeld ANP

Er zijn twee gouden regels

“De narigheid is dat op zo’n e-bike standen van nul tot vijf zitten”, zegt Westendorp. “Vijf is bedoeld voor de helling gecombineerd met tegenwind. Maar dat batterijblok is zo verleidelijk! Dat roept: gebruik mij, gebruik mij! En de wil is sterk, maar het vlees is zwak.”

Wat hij wil zeggen: hoeveel je verbrandt en hoe goed je je conditie traint, hangt af van hoeveel inspanning  je levert op de e-bike. En dat is niet altijd gelijk. Sterker nog, veel mensen gaan op cruisecontrol door de weilanden, omdat het wel zo makkelijk is, ziet Westerdorp. “Dan zie ik ze rechtop stilzitten, haren in de wind.”

Toch denkt hij dat de lezer het mis heeft met zijn scepsis. “Als zijn kennis vijf keer met de e-bike de rit aflegt – en dus eigenlijk 50 kilometer per dag fietst – kan ik mij als dokter niet voorstellen dat je dat makkelijk met één keer per week fysieke inspanning kunt compenseren.”

Volgens Westerdorp zijn er twee gouden regels als het om gezondheid en de e-bike gaat. “Elk ritje op een e-bike in plaats van de auto is een zegen. Elk ritje op een e-bike in plaats van een normale fiets is een ramp. De kennis van de lezer valt in de eerste categorie. Hoe meer van dat soort e-bikegedrag, hoe enthousiaster ik word.”

Maakt de e-bike niet lui?

De kennis doet elke dag, zegt Westerdorp, aan ‘suboptimale training’. “Als dokter zeg ik: dat is het beste wat je kunt doen. Endurance training, noemen we dat, met regelmaat bewegen, ook al is het misschien niet super ingespannen, het is goed voor je hart, voor je longen, spieren.”

Maakt de e-bike niet lui? Uit recent onderzoek in zeven Europese steden (er zaten geen Nederlandse steden bij) bleek dat de e-bikegebruikers aldaar niet per se minder bewegen en verbranden dan mensen met een gewone fiets. Dat komt vooral omdat mensen met de e-bike langere afstanden afleggen, schrijven de onderzoekers.

Wel moeten e-bike-gebruikers oppassen dat ze niet voor ieder ommetje hun elektrische fiets pakken. Dat gaat wel nadelig werken voor hun gezondheid, aldus Westerdorp. Zelf houdt hij altijd de ‘douche-grens’ aan. “Tot een kilometer of tien kun je, als je het eenmaal gewend bent en conditie hebt opgebouwd, prima op de gewone fiets zonder grote zweetpartijen en ademnood. Als je bij die afstanden een e-bike inwisselt voor een gewone fiets, hoef je niet meer naar de sportschool.”

Heeft u ook een vraag over psychische of fysieke gezondheid? Mail naar gezondheid@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden