Smaak van de chefSimone van den Eijnde

Wat goed is voor de natuur is ook heel gezond voor de mens

Simone van den Eijnde Beeld
Simone van den EijndeBeeld

Met haar broer en echtgenoot begon Simone van den Eijnde (51) Wilde Wortels in Utrecht, een cateringbedrijf dat ook workshops en masterclasses geeft. Vanwege de lockdown verkopen ze nu afhaalmaaltijden.

Catrien Spijkerman

Jullie openden zo’n vijftien jaar geleden Gastmaal Traiteur, later restaurant De Keuken van Gastmaal en wijnbar Gastmaal Café. Waarom nóg een zaak?

“We wilden het anders aanpakken: volledig biologisch en vegetarisch. Bij Gastmaal koken we heel bourgondisch: vlees, vis, Franse keuken. Bij Wilde Wortels is het eten natuurlijk nog steeds heel lekker, maar het is er ook op gericht dat het gezond en volwaardig is. Niet alleen vullend, ook voedend.”

Vanwaar die omslag?

“Na de opening van onze derde zaak in 2014 voelde ik me eigenlijk helemaal niet fijn. Ik had weinig energie, veel stress en was erg prikkelbaar. Ik ging onderzoeken waar het aan kon liggen, en als vanzelf kwam ik uit bij voeding. Het klinkt misschien gek uit de mond van iemand die altijd met eten bezig is, maar ik ging me toen pas echt afvragen: wat eet ik nou eigenlijk, is dat allemaal wel zo gezond? Ik besloot de opleiding tot natuurvoedingsadviseur te volgen en ontdekte dat ik te veel koolhydraten at, te weinig gevarieerd – iedere dag hetzelfde ontbijt – en te weinig groente. Ik leerde ook dat wat goed is voor de natuur – biologisch geteeld, de ­seizoenen volgend, veel minder vlees en vis – ook heel gezond is voor de mens.

Die kennis wilden we delen, vandaar het plan om workshops en masterclasses te ­geven. Daarin zou ik dan ook aandacht besteden aan die andere zaken die naast goede voeding zo belangrijk zijn: beweging en ­ontspanning. Door corona konden de workshops niet doorgaan, voor de catering kwamen geen opdrachten meer. Daarom pakten we ons oude metier van traiteur weer op.”

 Gerechten van Wilde Wortels. Beeld
Gerechten van Wilde Wortels.Beeld

Wat moeten we zeker bestellen?

“We hebben iedere week een ander menu, want de basis van ieder gerecht wordt bepaald door wat de akkers van de lokale bio­logische boeren op dat moment bieden. Een geslaagd voorbeeld dat onze naam eer aan doet: wilde wortelen met limoensambal en polenta met parmezaan, crunch van gemengde noten en peterselie-olie. Iedere week is er keuze uit drie biologische maal­tijden: twee vegetarisch en een veganistisch. We letten er ook altijd op dat een van de maaltijden wat toegankelijker is, voor kinderen bijvoorbeeld, zoals pasta, lasagna of moussaka met notengehakt. Nog steeds heel smaakvol en verantwoord, maar iets minder ‘spannend’ dan de andere maaltijden.”

Wat kost het?

Een afhaalgerecht kost tussen 10 en 13 euro.

In ‘De smaak van de chef’ vertelt een kok waarom hij of zij kiest voor bepaalde gerechten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden