null Beeld
Beeld

OpvoedvraagThuis wonen

Wanneer is het normaal om kostgeld van je kind te eisen?

Een 19-jarige jongen is al even aan het werk en wil graag het huis uit, maar stelt wel erg hoge eisen aan zijn toekomstige onderkomen. Ondertussen leeft hij er vrolijk op los, waardoor zijn spaargeld snel verdampt. Moeder vraagt zich af: is het redelijk om kostgeld te eisen?

Rick van de Lustgraaf

Hij moet nog twintig worden, maar voor zijn leeftijd verdient een jongen uit de Gelderse Vallei al een behoorlijk zakcentje. Ruim een jaar werkt hij een bedrijf dat voorziet in sanitair. Tijdens zijn stage in de jaren daarvoor in de BBL-constructie, een dag per week naar school en vier dagen werken, kon hij zijn spaarrekening ook al behoorlijk spekken. Het is tijd voor de volgende stap. Tijd om zijn vleugels uit te slaan, roept de jongen al maanden.

Er is wel een probleem. Hij neemt alleen genoegen met een rijtjeshuis of een riant appartement. En het moet het eigenlijk een koopwoning zijn, maar dat lijkt ook in de Gelderse Vallei momenteel een onmogelijke opgave voor een 19-jarige. Zijn ouders daarentegen, die zijn ambitie tot zelfstandigheid louter ondersteunen, stellen dat hun zoon best genoegen kan nemen met minder, zoals een kamer of een studio.

Terwijl de discussie op de achtergrond doorwoekert, ergeren de ouders zich meer en meer aan de ietwat roekeloze uitgaven van hun zoon aan games en leuke dingen met vrienden. De jongen kan het geld wel ergens anders voor gebruiken, dus willen zij de komende tijd kostgeld vragen, 300 euro per maand achten de ouders redelijk. Daar is de jongen weer verbolgen over.

Moeder vraagt zich nu af: wanneer is het normaal om kostgeld van je kind te eisen? En hoe moet je dat communiceren? Of moeten ze hun zoon maar het huis uit bonjouren?

“Ik vind het heel normaal om kostgeld te vragen en raad ouders ook aan om dat te doen”, zegt opvoedkundige Mariette Dietz. “Als kinderen inmiddels werken en een volwassen inkomen hebben, mogen ze best bijdragen aan de lasten van het huis. Als je op internet zoekt, zullen alle opvoeddeskundigen hetzelfde zeggen.”

Levensles

Het is niet zozeer financieel gewin voor de ouders, maar een levensles voor hun zoon. Ze willen dat hij zich bewust wordt van de financiële verplichtingen die een eigen woning met zich meebrengt. “Toch vraag ik me af wat precies de aanleiding is. Keuren de ouders zijn uitgavenpatroon af en nemen ze het geld daarom maar in beslag, of vinden ze het misschien zelf ook wel prettig als hij snel de deur uit gaat?”

In elk geval biedt kostgeld hoe dan ook uitkomst. De jongen is op een leeftijd dat hij toe is aan een meer volwassen en vrije behandeling. “Als je de verplichte bijdrage thuis hebt afgestaan, ben je vervolgens helemaal vrij om het geld uit te geven aan wat je maar wilt.”

Met 19 jaar verkassen is wel vrij jong, merkt Dietz op. Het is niet gek om toch een paar jaar te wachten, maar dan kunnen de ouders wel eisen dat daar kostgeld tegenover staat. “En als hij hoge eisen heeft voor zijn eerste woning dan is dat prima. Ouders kunnen hem niet dwingen iets tegen zijn zin te nemen. Maar thuis wonen is ook niet gratis.”

Samen tot een oplossing komen

Of 300 euro een redelijk bedrag is, weet pedagoge Krista Okma zo snel niet. Ze adviseert de site van het Nibud daarover te raadplegen. Ze ziet dat er eigenlijk twee vraagstukken door elkaar lopen. De frustratie van ouders die zien dat hun zoon er vrolijk op los leeft terwijl zij thuis alles betalen, en ouders die vinden dat hun zoon weleens op eigen benen mag staan. Het is belangrijk om die los van elkaar te zien.

“Maar de vraag die moeder stelt is simpel: ja, kostgeld vragen. Dat is ook vanuit pedagogisch inzicht goed. Je halve maandsalaris verpatsen aan games is niet de boodschap die je wilt meegeven aan je kind, maar als hij dat doet na het betalen van kostgeld is het weer zijn keuze. Dat is het mooie hieraan.”

En je mag het, zegt Okma, als ouder ook best wel uitspreken als je zelf toe bent aan de volgende fase, zonder kinderen in huis. Dat betekent niet dat je niet van je kind houdt. “Het belangrijkste is praten. Ze moeten samen tot een oplossing komen. Misschien kunnen de ouders actief meehelpen met het zoeken naar een woning bijvoorbeeld. Zo merkt hij vanzelf wat wel en niet haalbaar is.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden