Vraag van de week

Waarom vieren we geen Driekoningen meer?

null Beeld
Beeld
Robert Visscher

Driekoningen (6 januari) was tot in de negentiende eeuw een populair feest in Nederland waar speciale liedjes en gerechten bij hoorden. Zoals een brood met een boon er in, waardoor de vinder voor een dag de koning werd. Waarom vieren we dit niet meer? “Het is een katholiek feest, een afsluiting van de kerstvieringen, waarbij herdacht wordt dat de drie koningen geschenken brachten aan kindje Jezus. Vanaf de zeventiende eeuw gingen de protestanten zich er steeds meer tegen verzetten. Mede daardoor verloor het aan populariteit”, zegt hoogleraar etnologie Peter Jan Margry van het Meertens Instituut.

In de negentiende eeuw gingen tijdens Driekoningen lantarenstekers langs de deuren. Ze gaven dan een prent en kregen er wat eten of geld voor terug. “Maar dat beroep verdween en dit droeg er toe bij dat het feest minder in trek was. Ook gingen kinderen met sterlampionnen langs de deuren en kregen snoep.”

Na de Eerste Wereldoorlog werd nog een poging gedaan het feest weer te gaan vieren, maar dat mislukte. Er zijn nog steeds lokale initiatieven om Driekoningen te doen herleven, en op de vrijescholen wordt het nog wel in de klas gevierd. “Ik denk dat we in de drukke decembermaand al veel te doen hebben met feesten als Sinterklaas, Kerst en Oudjaar. Dan is het lastig voor Driekoningen om ertussen te komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden