SITE artikel beeld Loethe Olthuis tuinieren Tijdgeest Beeld Dick Boschloo
SITE artikel beeld Loethe Olthuis tuinieren TijdgeestBeeld Dick Boschloo

TuinierenLoethe Olthuis

Waarom plantjes uit tuincentra zich vaak letterlijk dood schrikken

Loethe Olthuis

Helaas. Na al dat zaaien heb je nog steeds weinig kleur in je tuin of op het balkon, want bloeien doen je zaailingen nog niet. Gelukkig zijn er bollen als blauwe druifjes en tulpen.

Maar er bloeit nu ook heel veel prachtig onkruid, zoals de gele sterretjes van speenkruid, paarse en witte dovenetels, de kleine witte en paarse kelkjes van smeerwortel, pinksterbloemen en de gouwe ouwe paardenbloemen en madeliefjes. Misschien is er wel wat geel barbarakruid de tuin in gewaaid, of fluitenkruid dat binnenkort met rag­fijne schermen bloeit.

Als zulke planten je niet irriteren, zou ik zeggen: laat ze staan. Speenkruid verdwijnt vanzelf, daar heb je geen omkijken meer aan. Paardenbloemen koester ik als goud, omdat mijn konijnen er gek op zijn. Fluitenkruid moet je alleen een beetje in toom houden, anders neemt het je tuin over en die netels en dergelijke zou ik lekker laten groeien: hommels en bijen zijn er gek op.

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Plantjes uit tuincentra schrikken zich vaak letterlijk dood buiten

Al die ‘onkruiden’ bloeien in hun natuurlijke bloeitijd. Bloeiende plantjes uit tuincentra zijn lekker warm onder glas ‘voorgetrokken’ en schrikken zich vaak letterlijk dood als ze in de barre buitenlucht worden gezet. Zeker als het zo koud is als in de eerste helft van april. Zonde van je geld.

Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je plantjes kunt kopen die in de buitenlucht en zonder gif zijn gekweekt. Biologische of natuurlijk werkende kwekerijen, waar je prima coronaproof naartoe kunt. Niks leukers dan daar rondlopen en zien welke planten er nu écht bloeien, dan weet je namelijk ook wanneer ze dat in jouw tuin doen: de meeste planten hier zijn ‘vast’ en komen elk jaar terug. Pas op, want je wordt er erg hebberig van!

Ik bof, want kwekerij Van Houtum is vlakbij. Ik ga er regelmatig naartoe, want elke keer staat er weer iets nieuws met me te flirten. En zo kan ik ervoor zorgen dat mijn tuin het hele jaar kleur heeft.

Zulke planten zijn duurder dan de aanbiedingen in het tuincentrum. Logisch, want een goeie kweker neemt de tijd en gebruikt geen ‘opjagers’ voor zijn planten.

Geen kwekerij in de buurt? Je gelooft het niet, maar er zijn ook kwekerijen die plantjes opsturen. Zo koop ik regelmatig bij De Heliant (deheliant.nl); ik krijg de planten in een doos thuis­bezorgd!

Mijn favorieten:

• Van Houtum (kwekerijvanhoutum.nl) in Doorn, biologische vaste planten
• De Hessenhof in Ede (hessenhof.nl), biologische vaste planten
• De Groene Cirkel in Oegstgeest (kwekerijdegroenecirkel.nl), biologische planten en struiken
• De Kleine Plantage in Eenrum (dekleineplantage.nl), schaduwplanten, rozen en meer
• Bastin in Hulsberg (bastin.nl), vaste planten
• Bijenkans in ­Groenekan (bijenkans.nl), voor ­bijenplanten.

Loethe Olthuis geeft wekelijks tips om te tuinieren zonder blaren of gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden