Het ConsultBlauwe plekken

Waarom krijg ik zo snel blauwe plekken?

null Beeld

Blauwe plekken, de een krijgt er snel last van, de ander niet, of alleen op latere leeftijd. Hoe kan dat?

Marleen ten Hoedt

Dat duivelse keukenkastje waar je je hoofd tegen stoot, een kniestoot tegen de tafel, vallen van je fiets; deze situaties resulteren vaak in (op z’n minst) blauwe plekken. Een lezeres vraagt zich af waarom zij zo snel last heeft van blauwe plekken met haar lichte huidskleur.

Hoe ontstaat een blauwe plek?

Een hematoom, ook wel bloeduitstorting of blauwe plek genoemd is, een inwendige bloeding waarbij bloed tussen omliggende weefsels terechtkomt. Dermatoloog Janneke Kessels, werkzaam bij de dermatologieafdeling Zuyderland Heerlen, noemt het een trauma aan je bloedvaatjes.

Het veroorzaakt een gevoelige blauwe plek en soms een zwelling. Omdat de plek dieper in de huid zit, komt het aan zijn blauwe kleur. De kleur verandert vaak naar verloop van tijd. Veelal ontstaat een blauwe plek door vallen, stoten of een operatie. Ook kan bepaalde medicatie spontane bloeduitstortingen veroorzaken.

Vooral ouderen hebben volgens Kessels snel last van blauwe plekken. Daarnaast zijn er tal van medische oorzaken die blauwe plekken veroorzaken. Dit duidt meestal op een bloedziekte.

Ouderen krijgen sneller blauwe plekken

Vanaf een jaar of zeventig krijgt een op de tien ouderen last van spontane blauwe plekken, legt Kessels uit. De huid wordt dunner en het bindweefsel slapper: “Dan kun je als het ware door je om te draaien in bed al een blauwe plek krijgen.”, zegt Kessels. Ook van veel zonblootstelling kunnen de bloedvaatjes kwetsbaarder worden waardoor sneller blauwe plekken ontstaan.

Een lichte huid heeft volgens Kessels niks te maken met het sneller krijgen van blauwe plekken: “Door de lichte huid valt het alleen meer op. Hoe lichter de huid, hoe sneller je een blauwe plek ziet.”

Krijgen vrouwen eerder blauwe plekken dan mannen?

Of vrouwen sneller blauwe plekken krijgen dan mannen durft Kessels niet met zekerheid te stellen: “Maar het is wel zo dat vrouwen een gevoeligere en kwetsbaardere huid hebben dan mannen en hierdoor misschien ook makkelijker blauwe plekken krijgen.”

De voornaamste medische redenen voor blauwe plekken zijn volgens Kessels: een verhoogde stollingswaarde, suikerziekte en het gebruik van prednison. Een minder gangbare reden is een vitamine C-tekort. Kessels: “Dit is zeldzaam, maar door een tekort aan vitamine C kunnen er bloedingen in de slijmvliezen, huid en spieren in het lichaam ontstaan die dan weer blauwe plekken veroorzaken.”

Helpt het om boter op je blauwe plek te smeren?

Op het internetforum: ‘Oma weet raad’ wordt volop gespeculeerd door mensen die huismiddeltjes met elkaar delen tegen blauwe plekken. Zo zou het volgens iemand helpen om de plek in te smeren met boter. ‘De volgende dag is de bult en blauwe plek minder zichtbaar.’ Volgens de gebruiker maakt het niet uit welke boter. Een ander geeft aan ochtendurine te gebruiken op een blauwe plek; de afvalstoffen zouden de plek doen verkleinen.

Kessels moet hier een beetje om lachen: “Dit is natuurlijk niet gekend. Ik zou dit zelf niet adviseren.” Wat Kessels haar patiënten nog weleens aanraadt is een zalf met Arnica extract. “Deze zalf kun je op de blauwe plek smeren, dit kan helpen bij een sneller herstel van huid.”

De lezeres heeft door haar lichte huid dus niet zozeer eerder last van blauwe plekken, maar misschien als vrouw zijnde wel een kwetsbaardere huid, gevoeliger voor blauwe plekken. Voortaan maar kniebeschermers om op de fiets.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden