null Beeld Roos Pierson
Beeld Roos Pierson

SportmensRoos Pierson

Verticaal skaten, ook voor vijftigers

Roos Pierson

‘Doodeng, mega­moeilijk. Maar op een goede dag doe je vette trucs en voel je je euforisch”, vertelt Stan Postmus (46). Hij heeft het over skaten in een halfpipe − letterlijk een soort halve buisvorm − van vier tot vijf meter hoog: zo hoog dat je het eerste stuk volledig verticaal skate. Vandaar de naam vertskaten.

Dit exemplaar onder de Amsterdamsebrug in Amsterdam is gloednieuw en voor iedereen toegankelijk. Martijn Blanes (57) vertelt dat hij hier drie à vier keer per week vóór het werk te vinden is. Hij begint de ochtend samen met andere fanatieke vijftigers met het aanvegen van de vert en een meegenomen broodnodig koffietje, waarna de spanning kan beginnen. Blanes’ routine bestaat uit honderd kickturns (rondjes) per ochtend, een zware uitdaging. “Het blijft een risicosport natuurlijk.”

Gewapend met kneepads, een helm en elleboogbescherming trotseren de mannen wat lijkt op een onmogelijke muur. Gevaarlijk? “Mwah ja, anderhalf jaar ­geleden had ik een duim uit de kom, verder niks”, bromt hij. Hij vertelt dat hij en zijn leeftijdsgenoten niet meer skaten in de vert om nieuwe trucs te leren, maar gewoon om een beetje fit te blijven. Ze vliegen dus niet meer boven de coping (metalen rand aan de bovenkant) uit; “dan breken we alles”. Na deze woorden moeten de mannen door, die honderd kickturns komen er niet vanzelf.

Fotograaf Roos Pierson gaat op zoek naar bijzondere sporten en sporters.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden