Smaak van de chefEendagsrestaurant

Vegetarisch en biologisch eten om te voeden, niet om te vullen

Anne Marije van de Sande en Janneke Boerma. Beeld
Anne Marije van de Sande en Janneke Boerma.Beeld

In hun Eendagsrestaurant bereiden Anne Marije van de Sande en Janneke Boerma vegetarische en onbespoten maaltijden.

Op vrijdag koken Anne Marije van de Sande (41) en Janneke Boerma (45). Toen corona uitbrak hoopten ze nog dat het zou overvliegen en ze gewoon verder konden met de catering van bruiloften en partijen. Al snel beseften ze dat het tijd was iets nieuws te beginnen: Eendagsrestaurant. Afhaal- en bezorgmaaltijden­­ in Utrecht op vrijdag.

Wat eten we?

Boerma: “Het concept is iedere week hetzelfde, met andere ingrediënten. We maken een hartige taart, een rijke soep, een salade en een klein zoetje voor bij de koffie. Er komt een broodje bij van de Veldkeuken – een bakkerij voor biologisch brood in Amelisweerd – en boter die we zelf roken.”

null Beeld
Beeld

Van de Sande: “Alles komt in echt servies, glazen potten, of zelfgebakken aardewerk. We willen geen plastic verpakkingen gebruiken. De volgende keer dat mensen bestellen, kunnen ze het servies weer inleveren, of ze geven het af bij een afgiftepunt.”

Wat is jullie kookstijl?

Van de Sande: “We koken helemaal vegetarisch en biologisch. Niet omdat het een trend is, maar omdat we zelf thuis ook zo eten. Zelf wil ik ook geen bespoten dingen eten. Ik eet ook niet om te vullen, maar om te voeden. Groenten zijn het uitgangspunt.”

null Beeld

Boerma: “We zorgen er wel voor dat mensen het vlees niet missen. Ons eten is heel geschikt voor gezinnen – zelf hebben we ook een gezin. Hoog op smaak, veel verse kruiden. Toegankelijk voor kinderen, verrassend voor hun ouders.” Van de Sande: “We koken in laagjes. Als we soep maken, laten we eerst de ui een uur lang rustig fruiten, daarna de prei, ook langzaam, dan pas de wijn. Die gelaagdheid proef je terug.”

Op welke gerechten zijn jullie trots?

Van de Sande: “De heldere paddenstoelensoep met jeneverbes was een hit. We deden er fijngemalen verse rozemarijn in, bijna een soort puree van rozemarijn. Onze quiche met crème van geroosterde paprika en rolletjes gegrilde aubergine en courgette is een mooi voorbeeld van de laagjesaanpak.”

Boerma: “De wortelsalade met Elstar-appel, rucola en geroosterde amandelen. Een snufje kaneel door de dressing om het geheel wat ronder te maken.” Van de Sande: “Onze gerookte boter met zeewier, waardoor-ie een paling-achtige smaak kreeg.”

null Beeld

Wat kost het?

Een menu van soep, brood en boter, salade, hartige taart en taartje kost 17,50 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden